Home Politika Haiti je ponovno u bezvlašću

Haiti je ponovno u bezvlašću

by Agencije

Michel Martelly zaključio je u nedjelju svoj predsjednički mandat bez predaje vlasti nasljedniku zbog odgode izbora na Haitiju što zemlju uranja u duboku krizu, točno 30 godina nakon kraja diktature obitelji Duvalier.

Pred zastupnicima okupljenima u Kongresu, dosadašnji predsjednik napravio je bilancu petogodišnjeg mandata. “Povijest će se sjećati usprkos raznim problemima kamena koji sam dodao izgradnji ljepšeg Haitija”. Povijest “će se sjećati i mojih neuspjeha za koje preuzimam odgovornost a među njima najviše žalim zbog odgođenih predsjedničkih izbora”, dodao je u posljednjem obraćanju naciji. Izborni postupak zaustavljen je nakon osporavanja oporbe koja je osudila “izborni državni udar” pripreman od izvršne vlasti.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 25. listopada kandidat vlasti Jovenel Moise skupio je 32,76 posto glasova nasuprot 25,29 posto Judea Celestina koji je rezultat nazvao “smiješnom farsom”. Drugi krug predsjedničkih i djelomičnih parlamentarnih izbora, prvotno predviđen za 27. prosinca, odgođen je u početku za 24. siječnja, potom do 24. travnja, što je spriječilo Michela Martellyja da prenese vlast nasljedniku 7. veljače kao što je nalagao Ustav.

Trideset godina nakon kraja diktature Duvalierovih , Haiti još uvijek ima problema organizirati izbore koji ne bi bili osporavani i kojima bi stanovništvo bilo zadovoljno. Perspektiva dugoročnog bezvlašća nova je poteškoća za krhko gospodarstvo u najsiromašnijoj zemlji na Karibima. Temeljem dogovora postignutog u posljednji trenutak uz pomoć Washingtona i drugih stranih sila parlament je trebao izabrati privremenog predsjednika u idućih nekoliko dana. No skupina kandidata iz prvog kruga predsjedničkih izbora odbila je taj zahtjev i zatražila da sudac Vrhovnog suda vodi taj postupak. Kandidati predvođeni Celestinom vjeruju da zastupnici izabrani istog dana na problematičnim izborima u listopadu nemaju legitimitet nadzirati vlast ili birati predsjednika.

Related Posts