Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je u petak u Beogradu da ga jako brine situacija na srbijansko-hrvatskoj granici i pozvao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini. Hahn je nakon razgovora sa srbijanskim Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao kako je osobno vidio kolonu kamiona duž auto ceste prema granici s Hrvatskom i naglasio da se situacija može riješiti jedino uklanjanjem blokada na granici, te da tome “nema alternative”.

Visoki europski dužnosnik ukazao je na odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Shengenski sporazum gdje je “jasno navedeno” pod kojim se okolnostima mogu uspostavljati privremene mjere u kontroli granice, ali one moraju biti “privremene, srazmjerne i ni na koji način diskriminatorne”. On je ocijenio da “mjere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne”. “Zato apeliram da hrvatska vlada promijeni svoju odluku”, rekao je Hahn.

On je poručio Beogradu da se u izbjegličkoj krizi može osloniti na Europsku uniju, naglasivši da je Bruxelles u stalnom kontaktu s hrvatskim i srbijanskim vlastima kako bi se problem zatvaranja granica čim prije riješio. Hahn se zahvalio građanima Srbije na skrbi i darežljivosti prema migrantima i izbjeglicama, rekavši da takav odnos treba inspirirati i sve druge. Istaknuvši da ovakav val izbjeglica Europa ne pamti još od Drugog svjetskog rata, Hahn je naglasio da je izbjeglička kriza “međunarodni, a ne samo europski problem”, inzistirajući da način za rješavanje krize nije u ukazivanju na razlike je li neka država članica EU ili nije te da se situacija “mora stabilizirati u regijama”.

Vučić je vezano uz problem izbjeglica kazao da Srbija nije ušla u kvote EU o raspodjeli izbjeglica, ali je naglasio spremnost “preuzeti svoj dio obveza” uključujući i prihvaćanje kvota, te da Srbija ni u budućnosti “neće bježati od svojih obveza”. Europski povjerenik za susjedsku suradnju i proširenje osudio je izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića o “podizanju ograda prema barbarima, Srbima”, ocijenivši kako je to neprihvatljiv riječnik i za obične građane, a naročito za državne dužnosnike.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji, među ostalim, izjavio da Mađarska “gradi zid prema barbarima, prema Srbiji”, aludirajući na to kako Mađarska gleda na one prema kojima podiže zid. “Pitajte Austrijance! Njima ne pada napamet graditi zid prema Mađarskoj, a Mađarska gradi zid prema barbarima, prema Srbiji”, rekao je Milanović.

Srbijanski premijer Vučić izjavio je nakon razgovora s Hahnom kako vjeruje da je Srbija zaslužila otvaranje pregovaračkih poglavlja s EU do kraja godine i da je od gosta iz Bruxellesa “dobio ohrabrujuće poruke”. Govoreći o gospodarskim rezulatima svoje vlade, Vučić se požalio da je za Srbiju “veliko opterećenje i vrlo loša vijest, u ekonomskom i političkom smislu” jednostrana odluka Hrvatske o zatvaranju granica.

Europski povjerenik kazao je, vezano uz približavanje Srbije Europskoj uniji, da su Vučićeve aktivnosti na pomirbi u regiji i nastavak dijaloga s Kosovom najbolji primjeri koji ga uvjeravaju da se Srbija nalazi na dobrom putu “da otvori prva pregovaračka poglavlja prije kraja ove godine”.

Na twitteru hrvatske vlade objavljena je u petak izjava premijera Zorana Milanovića da sa suradnicima intenzivno razgovara da se danas ili sutra ukinu mjere na granici koje je RH morala uvesti. On je danas u Omišlju izjavio da je blokada granice sa Srbijom uvedena zbog nacionalne sigurnosti i kontrole priljeva migranata. Vučić i Hahn su ranije danas posjetili prihvatni centar za izbjeglice Principovac u Šidu koji je Srbija otvorila sredinom rujna, nakon što su Mađari zatvorili prijelaze na Horgošu. Smještajni kapaciteti ove bivše dječje bolnice predviđeni su za 250 žena i djece, te za 500 do 1.000 muškarca u šatorskom naselju u bolničkom dvorištu, ali je u Principovcu trenutno, po podacima Povjerenstva za izbjeglice Srbije, oko 300 izbjeglica i sve su zbrinute pod krovom, a u ovom se prihvatilištu zadržavaju najdulje dva do tri dana.

Related Posts