Home Europska unija Hahn vjeruje u suglasnost EU oko novih poglavlja Srbije do kraja 2016.

Hahn vjeruje u suglasnost EU oko novih poglavlja Srbije do kraja 2016.

by Petra Rajković

Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Johannes Hahn uvjeren je da će se države članice EU suglasiti da se do kraja godine otvore nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom, a uoči redovita posjeta Beogradu u ponedjeljak srbijanskom je tisku izjavio da Unija i njezine članice imaju “čvrsta stajališta” o prijemu Srbije u članstvo.

“Želim biti vrlo jasan: stajalište EU i njezinih država članica za pristupanje Srbije EU je čvrsto. Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u europsku obitelj, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to”, izjavio je Hahn za list Politika uoči današnjih razgovora s  državnim dužnosnicima u Beogradu.

“Ono što mogu reći je da je Europska komisija već pripremila teren za to”, istaknuo je Hahn, ocijenivši da je “Srbija na dobrom putu” i da su već otvorena četiri vrlo važna poglavlja.

Europski povjerenik istodobno je poručio “da je sada potreban naporan rad, ali i ustrajnost”, naglasivši kako “proširenje nije samo stvar tehnike i otvaranja ili zatvaranja poglavlja” već je riječ “o zajednickim strateškim interesima”.
“Gradimo solidan, dugotrajan i pouzdan međusobni odnos. Uvjeti za to postoje, oni su jasni, i prihvatile su ih obje strane – EU i Srbija – u našem okviru za pregovore koji je usvojen u prosincu 2013.”, podsjetio je Hahn.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju danas će u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem nazočiti i ceremoniji potpisivanja financijskog ugovora za potporu temeljnoj transformaciji javne uprave.
Ugovor za potporu Europske unije temeljnoj transformaciji javne uprave u Srbiji vrijedan je 80 milijuna eura, priopćila je Delegacija EU u Srbiji. Ugovor se financira iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015. EU.

Ugovor vrijedan 80 milijuna eura, kako se navodi u priopćenju, predstavlja “jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU”, a riječ je o bespovratnoj pomoći EU koja će u iznosu od 70 milijuna ići izravno u državni proračun u nekoliko tranši u razdoblju od tri godine, a 10 milijuna namijenjeno je za potporu financiranja Ugovora o sektorskoj reformi.
Johannes Hahn sastat će se danas u Beogradu i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, studentima i predstavnicima akademske zajednice.

(Agencije)

Related Posts