Home Bosna i Hercegovina Hahn uručio vlastima BiH upitnik Europske komisije

Hahn uručio vlastima BiH upitnik Europske komisije

by admin

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn predao je u petak predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik Europske komsije (EK) s više od 3200 pitanja čije ispunjavanje vodi do stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU-u.

Upitnik se sastoji od 3242 pitanja, a odgovore EK-u vlasti BiH trebaju dostaviti u roku od šest mjeseci.

Komisija će potom procijeniti je li ta zemlja spremna za stjecanje statusa kandidata i otvaranje pristupnih pregovora oko usklađivanja svoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Hahn je u Sarajevu rekao da su vlasti BiH ispunile sve uvjete kako bi zemlja dobila upitnik koji se odnosi na 33 poglavlja, a današnji događaj ocijenio je prekretnicom za BiH.

“Proces EU integracija nosi sa sobom stabilnost, sigurnost i mir te se povećava blagostanje građana. Današnji potez također donosi bolje perspektive bez da stanovništvo mora migrirati u druge zemlje, donosi nova radna mjesta i vrlo konkretne blagodati za građane BiH”, rekao je Hahn u Sarajevu.

Dodao je kako od bosanskohercegovačkih vlasti očekuje usuglašene odgovore na vrlo konkretna pitanja kako bi zemlja pokazala spremnost da napreduje i u konačnici se pridruži EU.

Zvizdić je rekao da predaja upitnika predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu europskih integracija BiH, te da je jedan od najvažnijih zadaća koje očekuju zemlju.

(Agencija)

Related Posts