Hahn: Referendum u BIH može biti samo savjetodavni

Najavljeni referendum u Republici Srpskoj može imati samo konzultativni karakter i problem koji nastaje s njim može se riješiti poštivanjem sudskih odluka, posebice odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

„Treba poštovati odluke sudova, posebice Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji. Moje je mišljenje da taj referendum može imati samo konzultativni karakter. Svatko tko je ozbiljan u pogledu europskih integracija treba pridonijeti promjeni ponašanja, a što uključuje i to da se počnu provoditi sudske odluke“, izjavio je Hahn nakon sastanka s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U studenom prošle godine Ustavni sud BiH donio je pravorijek po kojemu je obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta RS neustavno jer vrijeđa osjećanja Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive.

Vlasti toga bosanskohercegovačkog entitita zakazale su referendum o tom pitanju za 25. rujna, tjedan dana prije lokalnih izbora. Taj referendum mnogi ocjenjuju kao najavu novog referendum o odvajanju toga entiteta.

Ustavni sud je najavio da će se na sjednici velikog sudskog vijeća 17. rujna raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke iz studenoga o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS te o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere o zabrani referenduma zakazanog za 25. rujna. Hahn je istaknuo da pitanje referenduma ne bi smjelo odvratiti zemlju od socijalnih i ekonomskih izazova koji stoje pred njom.

Predsjednik ministarskog vijeća Denis Zvizdić istaknuo je kako je tu riječ o „političkoj avanturi, koja ima za cilj partikularne interese s obzirom da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji“.

„Riječ je o političkom avanturizmu, pokušaju održavanja na vlasti, koji svakako neće imati negativnih posljedica jer neće ni biti realiziran. Bilo kakvi projekti podjele ili otcjepljenja ne dolazi u obzir i to se nikada neće dogoditi“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je izrazio uvjerenje da će Vijeće EU-a na svom sastanku 20. rujna dati mandat Europskoj komisiji da započne s postupkom o davanju mišljenja na zahtjev BiH za članstvom u EU-u.

BiH je podnijela aplikaciju 15. veljače ove godine, a u međuvremenu je ispunila preostale zahjeve koje je EU postavila kao uvjet za razmatranje zahjeva.

You may also like