Hahn najavio kada bi Srbija mogla otvoriti nova pregovaračka poglavlja

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn najavio je u srijedu u intervjuu beogradskom tisku mogućnost otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom do kraja godine i sugerirao da Beogradu “glavni izazov” ostaju jačanje institucija i vladavine prava te normalizacija odnosa s Kosovom.

U intervjuu Večernjim novostima, Johannes Hahn kaže da je Srbija “već poduzela značajne korake ka članstvu u EU” i sada se “treba kretati odlučno, ne samo u različitim poglavljima, već i u području vladavine prava i u normalizaciji odnosa s Kosovom”.

Hahn kaže kako je Europska komisija već pripremila teren za sljedeća poglavlja i da treba iskoristiti trenutni pozitivni zamah, a nada se suglasnosti članica EU o otvaranju novih poglavlja još do kraja 2016. godine.

Glavni izazovi za Srbiju, naglasio je europski povjerenik za proširenje, ostaju jačanje vladavine prava, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, usvajanje novih zakona i jačanje rada institucija.

Europska komisija i članice Unije, poručio je Hahn, “pratit će pažljivo” napore Srbije kroz realizaciju akcijskih planova za poglavlja 23 i 24.

Hahn je rekao da “nema ničeg novog” u vezi s Kosovom i da se “u pregovaračkom okviru ne spominje priznavanje Kosova” kao uvjet za prijem Srbije u EU, već se govori o “postupnoj, sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dviju strana”.

Na pitanje treba li Srbija približiti svoju politiku Europskoj uniji kada je riječ o odnosu prema Rusiji, Johannes Hahn je rekao kako Bruxelles očekuje da se u razdoblju do pristupanja Europskoj uniji Srbija postupno uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

(Agencije)

You may also like