Hahn: Crna Gora učinila je veliki napredak

Crna Gora je u znatnoj mjeri napredovala u pregovorima s Europskom unijom, a oporba i vlast u toj zemlji moraju uspostaviti konstruktivan dijalog u parlamentu, kazao je u utorak u Bruxellesu povjerenik Europske unije za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn a prenose crnogorski mediji.

Predstavljajući izvješće Europske komisije o napretku Crne Gore u 2015. godini, europski povjerenik je kazao da je otvoreno osam novih poglavlja u pregovorima te da je napredak ostvaren u području vladavine prava i jačanju zakonskog okvira. “Ipak, konkretan učinak u borbi protiv korupcije i kriminala je ograničen”, ustvrdio je Hahn istaknuvši da bi se, uz usvojene ključne reforme i zakone, sada trebalo usmjeriti na konkretnu borbu protiv korupcije i kriminala.Hahn je posebice ukazao na potrebu konstruktivnog dijaloga između vlade i oporbe koji, po njegovim riječima, treba biti uspostavljen u parlamentu, što je osobito važno nakon nedavnih prosvjeda i sukoba pred parlamentom u kojemu su akteri bili i pripadnici političke oporbe.

Po ocjeni Europske komisije, Crna Gora je ostvarila “dobar napredak” u šest poglavlja, u 26 poglavlja je postignut “određen napredak”, a samo je za jedno poglavlje ocijenjeno da “nema napretka”. Također se ističe da Crna Gora nastavlja igrati važnu ulogu u regionalnoj saradnji te da u odnosima sa susjedima nastoji iznaći rešenja koja su prihvatljiva za sve, a posebno se navodi činjenica da je Crna Gora potpisala dva bilateralna ugovora o granici s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Crnogorski mediji prenose da će u izvješću posebna preporuka biti uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između stranaka u parlamentu, kao i to da predstojeći parlamentarni izbori moraju biti održani sukladno novom izbornom zakonodavstvu.

Navodeći da je Crna Gora dobila dobre ocjene za napredak u poglavljima 23 i 24, mediji dodaju da je ta zemlja i u okvirnom dokumentu “Strategija proširenja” istaknuta kao “uspješan primjer među zemljama kandidatima u novom pristupu vladavini prava”. „Sudeći prema izvještaju EK, službena Podgorica može biti zadovoljna ocjenama iz Bruxellesa koje širom otvaraju vrata Crnoj Gori, ne samo za EU već i za dobivanje pozivnice za članstvo u NATO-u“, ističe podgorički dnevnik Pobjeda.

Izvješće Europske komisije o napretku Crne Gore u 2015. bit će tijekom dana uručeno predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, a uručit će ga šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnić i šef odjela za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange.

You may also like