Habuš želi da Milanović odluči o varaždinskom otpadu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš uputio je pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu traži njegovo uključivanje u rješavanje dugogodišnjeg varaždinskog problema sa zbrinjavanjem baliranog otpada, izvijestili su u četvrtak iz varaždinske gradske uprave.

Habuš u pismu upoznaje Milanovića s genezom i poviješću problema u vezi sanacije odlagališta Brezje u Varaždinu, te o svim koracima koje Varaždin poduzima od 2012. godine. “S obzirom da svi uloženi napori nisu urodili željenim plodom, gradonačelnik poziva predsjednika Vlade da svojim autoritetom izvrši utjecaj, točnije arbitrira između Grada i nadležnih institucija (resornog Ministarstva i Fonda), na način da se po potrebi oformi jedan neovisan tim pravnih stručnjaka koji bi razmotrili cjelokupnu materiju i u konačnici iznijeli svoj zaključak”, navodi se u priopćenju gradske uprave.

Habuš ističe da je Varaždin spreman poštivati svaki zaključak takvog pravnog tima, te i dalje poduzimati sve što je u njegovoj ingerenciji ne bi li Fond u konačnici sufinancirao sanaciju odlagališta Brezja. Time bi se jednom zauvijek riješio gorući problem s kojim se Varaždin i njegovi građani bore već više od deset godina. Problem rješavanja 130.000 tona bala na odlagalištu u Brezju traje već niz godina. Posao zbrinjavanja otpada našao se pod istragom državnog odvjetništva, a bivši gradonačelnik Ivan Čehok završio je u pritvoru.

Gradsko vijeće je 2013. godine dodijelilo koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada koju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i eneregtsku učinkovitost smatraju nezakonitom, zbog čega je zadnjih tjedana došlo do sukoba između Habuša i ministra Mihaela Zmajlovića.

You may also like