Home Geopolitika Guterres u Kini pozvao na poštivanje ljudskih prava

Guterres u Kini pozvao na poštivanje ljudskih prava

by Agencije

Ujedinjeni narodi moraju osigurati “učinkovitu kombinaciju” ljudskih, građanskih i ekonomskih prava u svijetu u kojemu se mnoga prava ne poštuju, rekao je izabrani glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak tijekom posjeta Pekingu.

Kinesko vodstvo nadziralo je slamanje otpora aktivista otkad je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast, uključujući pritvaranje i zatvaranje desetaka branitelja ljudskih prava, u onome za što vlada kaže da je usmjereno na suzbijanje kriminala.

Za vrijeme boravka u Kini u srpnju, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Kinu da poštuje civilno društvo. Kina se zbog pitanja ljudskih prava često sukobljava s UN-ovim tijelima i predstavnicima, a prošli mjesec ljutito je reagirala kad je UN-ov predstavnik za ljudska prava govorio na dodjeli nagrade istaknutom kineskom akademiku koji je prije dvije godine bačen u zatvor a osuđen je na doživotnu kaznu.

Obraćajući se novinarima dok mu je sa strane stajao kineski ministar vanjskih poslova, Guterres je ne spominjući Kinu rekao da je potrebno da se UN drži svojih načela. “U svijetu rastrganom ratovima, UN može pojačati diplomatske napore za mir”, rekao je. “U svijetu u kojemu se ne poštuju mnoga prava, treba osigurati učinkovitu kombinaciju ljudskih, građanskih i političkih prava te socijalnih i ekonomskih prava, i to na uravnotežen način”, kazao je Guterres.

Wang u svojim komentarima nije spomenuo ljudska prava, no rekao je da bi Guterres mogao biti “izvanredan” glavni tajnik te da svijet ima velika očekivanja od UN-a. “UN je učinkovita platforma za odgovore na globalne izazove i središnja organizacija za provedbu međunarodnih napora u rješavanju globalnih problema”, rekao je Wang. Guterres, koji preuzima dužnost 1. siječnja, pohvalio je Kinu za sudjelovanje u mirovnim misijama i posredovanje u diplomatskom rješavanju sukoba.

Related Posts