Guterres protiv smanjivanja američkog financiranja UN-a

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres usprotivio se u četvrtak naglom smanjivanju američkog financiranja Svjetske organizacije, a francuski veleposlanik pri UN-u kazao je da bi povlačenje Washingtona iz rješavanja svjetskih problema dovelo do dodatne nestabilnosti.

“Naglo smanjivanje financiranja moglo bi dovesti do prihvaćanja ad hoc mjera koje bi ugrozile napore na dugoročnim reformama”, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric.

“Glavni tajnik se u potpunosti slaže s potrebom efikasne borbe protiv terorizma, ali ne vjeruje da je za to dovoljno samo povećati vojnu potrošnju”, rekao je Dujarric aludirajući na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa o dodatnih 54 milijardi dolara za američku vojsku.

Francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre rekao je da je “više nego ikad” potreban snažan UN i američka uključenost u rješavanje svjetskih pitanja. “Američko povlačenje i unilateralizam, ili čak samo takva percepcija kod ostalih ‘igrača’, mogli bi povećati rizik obnavljanja stare politike sfera utjecaja, a povijest nas uči da to može dovesti do dodatne nestabilnosti”, rekao je Delattre. “U vanjskoj politici, kao i inače u politici, percepcija je važna”, dodao je.

Trump je predložio smanjenje od 28 posto proračuna SAD-a za diplomaciju i pomoć inozemstvu, što uključuje i nespecificirano smanjenje potpore Ujedinjenim narodima i njegovim agencijama. “U mnogim područjima, UN troši više sredstava nego što bi trebao, i na mnoge načine stavlja puno veći financijski teret na SAD nego na druge zemlje”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

SAD je najveći pojedinačni uplatitelj UN-u, te osigurava 22 posto osnovnog proračuna UN-a koji iznosi 5,4 milijarde dolara, te 25 posto proračuna za mirovne operacije koji iznosi 7,9 milijardi dolara. Te je iznose utvrdila Opća skupština UN-a. Sjedinjene Države trenutno UN-u duguju 896 milijuna dolara za osnovni proračun.

You may also like

0 comments