Guaido preuzeo kontrolu nad naftnim sektorom

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak venezulansku vojsku da prihvati miran i demokratski prijenos vlasti s predsjednika Nicolasa Madura na oporbenog čelnika Juana Guaida, koji je objavio da preuzima kontrolu nad naftnim sektorom i imovinom Venezuele u inozemstvu kako je se Maduro ne bi domogao ako ode s vlasti.
“Pozivamo vojsku Venezuele i snage sigurnosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti”, rekao je John Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost . Na pitanje o mogućoj američkoj intervenciji, potvrdio je poput predsjednika Donalda Trumpa da su “sve opcije moguće”. Bolton je također rekao da je SAD uveo sankcije venezuleskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u.

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaido, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da “odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države u inozemstvu kako bi spriječili da je prisvoji lopov i njegova banda”.

Također je naredio kongresu da pokrene postupak imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa, tvrtke sa sjedištem u SAD-u u većinskom vlasništvu venezuelske vlade. Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrijednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Nicolas Maduro je suočen s dosad neviđenim izazovima svojoj vlasti nakon što se Guaido prošlog tjedna proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da su izbori lažirani. Guaido je dobio široku međunarodnu podršku, uključujući Sjedinjene Države. U nedjelju je najviši vojni diplomat Venezuele u Washingtonu, pukovnik Jose Luis Silva napustio Madurovu vladu.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro pozdravio je u ponedjeljak domaće diplomate koji su povučeni iz Sjedinjenih Država nakon što su dvije zemlje smanjile svoje diplomatske misije u osoblju. Njihova pojava emitirana je na nacionalnoj televiziji, nakon čega je uslijedio Madurov govor. Diplomatski raskol potaknut je prošlotjednim američkim priznanjem oporbenoga vođe Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države nastoje protuzakonito preuzeti američku naftnu rafineriju Citgo, jedinicu venezuelske državne naftne tvrtke PDVSA. “Sjedinjene Države danas su odlučile slijediti put krađe Citgoa iz Venezuele”, kazao je Maduro u televizijskoj emisiji kako bi primio diplomate koji se vraćaju iz Sjedinjenih Država. “PDVSA će poduzeti pravne, političke, operativne i komercijalne mjere za obranu venezelanskih interesa  u SAD-u.”

Trumpova administracija je u ponedjeljak uvela sveobuhvatne sankcije na PDVSA u nastojanju da poveća pritisak na Maduro da se povuče.

You may also like