Guaido o energetici razgovara sa Moskvom i Pekingom?

Diplomatska predstavnica
Čelnik venezuelske oporbe Juan Guaido uspostavio je “preliminarne kontakte” s Rusijom i s Kinom, saveznicima socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, otkrila je u ponedjeljak njegova diplomatska predstavnica u Brazilu.

Juan Guaido kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima Sjedinjene Države, “sastao se s kineskim izaslanstvom u Caracasu”, rekla je u Sao Paulu Maria Teresa Belandria, diplomatska predstavnica venezuelskog oporbenog čelnika u Brazilu. “Kontaktirali smo i s ruskim izaslanstvom u Braziliji”, dodala je.

“Na tim smo preliminarnim kontaktima zatražili (od Rusije i Kine) da sudjeluju u rješavanju krize kako bi potaknuli proces demokratske tranzicije”, istaknula je Belandria, ne otkrivajući pojedinosti o sadržaju razgovora.

Venezuela je zadnjih godina u zamjenu za naftu primila od Rusije i Kine veći broj zajmova. Dvije zemlje priznaju legitimnost vlade Nicolasa Madura kojeg osporava velik dio međunarodne zajednice.

Predsjednik Maduro je u rujnu službeno posjetio Moskvu gdje se sastao s Vladimirom Putinom. Venezuela i Rusija su početkom rujna obnovile ugovore o “pomoći i savjetovanju” u obrani i energetici.

Teresa Belandria je u Sao Paulu izložila “Plan za zemlju”, projekt gospodarskog oporavka koji će Juan Guaido provoditi ako dođe na vlast. Plan se temelji na otvaranju Venezuele stranim ulaganjima i na povratku Venezuelaca koji su iselili bježeći pred progonom, siromaštvom i nestašicama svake vrste.

You may also like