Gruzijci danas biraju novi parlament

Gruzijci izlaze u subotu na parlamentarne izbore koji se smatraju testom stabilnosti u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon podmetanja bombe pod automobil oporbenog političara i pucnjave koji su zasjenili predizbornu kampanju.

Ispresijecana strateški važnim naftovodima i plinovodima, petina gruzijskog teritorija je pod kontrolom proruskih separatista, a gospodarstvo izlazi iz duboke recesije koja je utjecala na životni standard.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da bi pobjedu mogla odnijeti vladajuća stranka Gruzijski san, koju financira i kontrolira najbogatiji čovjek u zemlji. Međutim, pokazuju i snažnu potporu Ujedinjenom nacionalnom pokretu (UNM) kao i da ima još puno neodlučnih birača. “Nitko ne može biti siguran tko će biti pobjednik, ali se očekuje da će izbori biti slobodni i pošteni”, izjavio je Thomas de Waal, stručnjak za Kavkaz Zaklade Carnegie.

Predizborno ozračje u zemlji od 3,7 milijuna ljudi, američkoj saveznici, napeto je nakon što je automobil oporbenog političara dignut u zrak u prijestolnici Tbilisiju u utorak. Givi Targamadze prošao je bez ozljeda, ali je ozlijeđeno petero prolaznika. U odvojenom napadu ozlijeđena su dva muškarca u nedjelju tijekom skupa na kojemu je držao govor Irakli Okruašvili, neovisni kandidat i bivši ministar obrane, u gradu Goriju.

I vlada i oporba željeli bi da se Gruzija jednoga dana pridruži Europskoj uniji i NATO-u. Gruzijski san također se zalaže za snažnije veze s Rusijom unatoč tome što su dvije zemlje imale kratki rat 2008. Gruzijski san, koji je prvotno bio koalicija šest stranaka, osnovao je milijarder Bidzina Ivanišvili koji je stekao bogatstvo u Rusiji. Na vlast je došla 2012. okončavši devetogodišnju vladavinu UNM-a bivšeg predsjednika Mihaila Saakašvilija.

To je bio prvi mirni prijenos vlasti od raspada Sovjetskog Saveza 1991. i uslijedio je nakon javnih prosvjeda zbog skandala oko zlostavljanja zatvorenika i optužbi da se Saakašvili, kojega je Zapad hvalio zbog provedenih reformi, ponaša autoritarno. Otkako je Gruzijski san došao na vlast uhićeni su deseci bivših dužnosnika, među kojima i bivši premijer, pod optužbama kao što su zloporaba vlasti, a neke zapadne zemlje optužile su vladu da selektivno primjenjuje pravdu.

Saakašvili, koji je sada regionalni političar u Ukrajini, tražen je u Gruziji zbog optužbi za prekoračenja ovlasti, pronevjeru, korupciju i brutalnost. On tvrdi da su optužbe politički motivirane.

Dio Gruzijaca optužuje vladu za loše upravljanje gospodarstvom iako je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen je rast od 2,7 posto. “Oni (vlada) nisu učinili ono što su obećali prije četiri godine”, rekla je Tina Kutivadze, 69-godišnja umirovljenica iz Tbilisija. “Gdje su jeftini zajmovi i više mirovine?”

You may also like

0 comments