Grupiranje ruskih trupa u Abhaziji Rusija smatra prijetnjom

Gruzija je nazvala „agresivnim provokativnim akcijama” dolazak u Abhaziju željezničkih trupa RF koje su angažirane na obnavljanju pruge. U Tbilisiju čak nagovještavaju da bi ovo moglo dovesti do rata kao 2008. godine, iako ima i onih koji u ovome vide temelje za mirnu budućnost, piše „Vzgljad”.

Veliki dio željezničke pruge u Abhaziji koja je bila strateški objekt u Sovjetskom Savezu odavno je rekonstruiran, tijekom priprema za Olimpijadu u Sočiju, kada se masovno prevozio građevinski materijal. Kako piše autor članka, vojnici su poslije rata 2008. uspostavili opskrbu i ništa više od toga. Sada je panika u Tbilisiju nastala samo zbog činjenice da je posao dobila upravo Željeznička vojska RF, a ne civilna organizacija.

Izdanje navodi da se „ne radi ni o kakvoj željezničkoj pruzi Abhazije. Radi se o dionici, duljine 33 kilometra, od luke Očamčira do rijeke Inguri, to jest do gruzijske granice. Pri čemu Željeznička vojska predstavlja vojno ministarstvo RF samo kao izvođač radova, a ne kao naručitelj. Tako je bilo, naprimjer, pri izgradnji zaobilaznice u Rostovskoj oblasti oko ukrajinske granice. Vlakovi iz južnih regija bili su prisiljeni dva puta prijeći ukrajinsku granicu na putu do Moskve, pa su željezničke trupe izgradile zaobilaznu dionicu”.

You may also like