Home Ekonomija Gref: Ruski Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi

Gref: Ruski Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi

by Agencije

Ruski državni zajmodavac Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi nakon što je dogovorio prodaju turske podružnice Denizbank, izjavio je u srijedu glavni izvršni direktor German Gref.

Sberbank ne bi prodavao Denizbank da Zapad Rusiji nije nametnuo sankcije, rekao je Gref u izjavi za državnu televiziju Rossia 24.

Najveća ruska banka objavila je jučer da će prodati tursku podružnicu najvećem dubajskom zajmodavcu Emirates NBD-u za 14,6 milijardi turskih lira, odnosno približno 2,7 milijardi eura.

Sberbank je Denizbank kupio 2012. godine od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodnim tržištima, ali to su u međuvremenu osujetile američke sankcije, uvedene Rusiji nakon intervencije u Ukrajini.

Izvršni direktor ruske banke German Gref kazao je jučer da je “odluku o prodaji Denizbanka potaknula promjena u međunarodnoj strategiji Sberbanka i ona će omogućiti da se dalje fokusiraju na razvoj ekosustava Sberbanka”.

U današnjem nastupu na ruskoj televiziji Gref je napomenuo da će transakcija biti zaključena krajem trećeg ili u četvrtom tromjesečju ove godine, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Grupa će se potom fokusirati na širenje u Kazahstanu i Bjelorusiji a u planu je i dalje i prodaja banke u Ukrajini, kazao je Gref prema Tassu.

Sberbank je najavio povlačenje iz niza europskih zemalja još u rujnu prošle godine zbog teškoća u poslovanju povezanih sa sankcijama protiv Rusije.

“Tamo (u Europi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora. Prema na tom tržištu ne pripadamo u red velikih banaka, uvršteni smo među sistemski važne banke pod izravnim nadzorom Europske središnje banke a to nam vrlo ozbiljno komplicira život”, kazao je krajem rujna Gref u intervjuu za Rossiju 24.

“Za malu banku snositi sve troškove povezane s izravnim nadzorom ECB-a nad sistemski važnim bankama nije jednostavno”, naglasio je.

U Europi Sberbank je prisutan u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i nizu zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku.

Related Posts