Ministri financija eurozone potvrdili su paket kratkoročnih mjera pomoći Grčkoj, uključujući produženi rok otplate kredita i prilagođavanje kamatnim stopama. Nagrada je to za provedbu posljednje runde reformi u okviru sveobuhvatnog programa pomoći, trećeg od 2010. godine.

Ministri ipak nisu željeli objaviti drugi službeni izvještaj o financijskoj pomoći iako je to očekivano. Naveli su kako je ostalo još nekoliko otvorenih pitanja o napretku Grčke u provođenju reformi. Pregovarači se dosad nisu dogovorili o reformama u sektoru radnog zakonodavstva i energetike, odnosno grčkim fiskalnim ciljevima za 2018. godinu.

“U izvješću se jasno vidi kako srednjoročna fiskalna putanja treba ostati u okviru zacrtanih ciljeva Europske unije, ali preciznije odrednice trebaju biti definirane u kasnijim fazama. Stoga ćemo nastaviti razgovore u narednim tjednima kako bismo uspješno zaključili ovaj program pomoći. Napori grčkih građana počeli su se isplaćivati i sada trebamo zaštititi napredak koji su ostvarili”, kazao je komesar EU za ekonomske poslove Pierre Moscovici.

Stav kreditora

Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos, iako zadovoljan zbog olakšica odobrenih njegovoj državi, upozorio je kreditore da ne opterećuju Grčku reformskim mjerama koje nisu dogovorene.

“Veoma je važno za sve strane, uključujući MMF, da ne ugrožavaju napredak unoseći nesigurnost. Uvjereni smo kako će svi u predstojećim razgovorima razumjeti da reforme trebaju biti u okviru memoranduma o razumijevanju i da se ne zahtijeva od Grčke da pritom ne uzima u obzir svoju trenutnu političku i socijalnu situaciju”, dodao je on.

Ministri financija eurozone pokušavaju pridobiti i MMF da se uključi u program financijske pomoći Grčkoj.

Ova financijska institucija nije dosad bila zadovoljna obujmom dogovorenih mjera, te je zauzvrat tražila od europskih kreditora da oproste dio duga Ateni, na što, opet, oni nisu bili spremni.

Prema posljednjim informacijama, MMF bi do kraja godine trebao obavijestiti potencijalne europske partnere o tome je li promijenio stav u vezi Grčke, prenosi Al Jazeera Balkans.

Related Posts