Grčko gospodarstvo sporo raslo u drugom tromjesečju

Grčko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 0,2 posto, nešto slabije nego što je prvotno procijenjeno, zbog slabije osobne potrošnje i neto izvoza, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda ELSTAT-a.

Prva procjena ELSTAT-a objavljena u prvoj polovini kolovoza i utemeljena na desezoniranim podacima sugerirala je rast bruto domaćeg proizvoda u razdoblju od travnja do lipnja za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su aktivnosti smanjene 0,2 posto. “Procjena je snižena ali ohrabruje činjenica da je BDP zabilježio pozitivan rast na tromjesečnoj razini”, smatra ekonomist Eurobanka Platon Monokroussos. “Ukupno se može reći da blaži od očekivanja pad aktivnosti u prvoj polovici godine ukazuje na godišnji pad BDP-a od blizu 0,5 posto ili nešto manje”.

Na godišnjoj razini aktivnost grčkog gospodarstva smanjila se u drugom tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima za 0,9 posto, u odnosu na početno procijenjen pad za 0,7 posto. U prvom tromjesečju aktivnosti su na godišnjoj razini smanjene jedan posto.

Promatrano po komponentama BDP-a, pad aktivnosti na godišnjoj razini može se pripisati daljnjem slabljenju osobne potrošnje i blago negativnom doprinosu neto izvoza.

Na tromjesečnoj razini potrošnja je u razdoblju od travnja do lipnja kliznula 0,2 posto dok su bruto investicije u fiksni kapital poskočile 1,0 posto. Uvoz je smanjen 0,4 a izvoz 1,0 posto, pokazuju podaci.

Za cijelu 2016. EK i grčka središnja banka predviđaju pad BDP-a za 0,3 posto, a OECD za blažih 0,2 posto. Rejting agencije Moody’s i S&P pesimističnije su i predviđaju pad gospodarske aktivnosti za 0,7 odnosno 1,0 posto. U idućoj godini EK očekuje rast grčkog gospodarstva za 2,7 posto.

You may also like