Grčki brodari prestali prevoziti rusku naftu

Prijetnja sankcijama

Skupina velikih grčkih brodara obustavila je u proteklim tjednima prijevoz ruske nafte kako bi izbjegla američke sankcije, rekla su četiri trgovca čije su navode potvrdili podaci o otpremi. Minerva Marine, Thenamaris i TMS Tankers već nekoliko tjedana ne transportiraju naftu iz Rusije, tvrde trgovci.

Thenamaris je priopćio da ne komentira komercijalna pitanja, a Minerva Marine i TMS Tankers nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju navode neimenovanih izvora.

Od rujna odnosno listopada tri brodara prihvaćala su sve manje ruske nafte, prema trgovcima i podacima brodskih agenata, a u studenom otklonili su zahtjeve za najmom tankera, rekli su trgovci koji su prethodno s njima surađivali.

Povlačenje grčkih brodara nadovezalo se na postroženi američki režim sankcija prijevoznicima i osiguravateljima koji servisiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara, prema dogovoru skupine velikih gospodarstava G7.

Cjenovni limit uveden je kako bi se smanjili prihodi Rusije za financiranje rata u Ukrajini.

Sredinom listopada američko ministarstvo financija uvelo je sankcije tvrtki Ice Pearl Navigation SA sa sjedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, i Lumber Marine SA sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre.

Mjesec dana kasnije ministarstvo je na popis uvrstilo još tri kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated, i tri broda u njihovom vlasništvu.

Sredinom srpnja cijena ruske nafte Urals premašila je 60 dolara po barelu zbog smanjene opskrbe Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, pa su mnogi na tržištu zaključili da cjenovni limit G7 ne funkcionira.

Tri grčke tvrtke desetljećima su isporučivale rusku naftu desetljećima, pa i nakon povlačenja većine drugih zapadnih kompanija iz posla pod prijetnjom sankcija i cjenovnog limita.

You may also like