Grčka u Bruxellesu spremna na težak kompromis

Grčka vlada, koja je u subotu poslala visoko izaslanstvo u Bruxelles, objavila je kako je spremna na pronalazak “teškog kompromisa” sa svojim vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, da bi zajamčila nastavak financiranja Grčke i izbjegla izostanak daljnjeg plaćanja.

“Ako uspijemo postići dugoročan sporazum, čak i uz težak kompromis, prihvatit ćemo taj izazov jer je naš jedini kriteriji izlazak iz krize”, rekao je na sastanku održanom sa suradnicima u petak navečer, grčki premijer Aleksis Cipras. Njegova izjava u subotu je objavljena u vladinu priopćenju što pokazuje da je Grčka potencijalno spremna napraviti nove ustupke. “Postići ćemo dogovor”, rekao je u subotu ujutro za televiziju Skai zamjenik grčkog ministra financija Dmitris Mardas, istaknuvši da je “činjenica što grčko izaslanstvo ide u Bruxelles već dobar znak”.

Izaslanstvo, među ostalima čine šef pregovaračkog tima grčke vlade Joanis Dragasakis, zamjenik ministra vanjskih poslova Euklides Cakalotos i desna ruka Aleksisa Ciprasa, Nikos Papas. Neimenovani europski izvor kaže kako bi se članovi izaslanstva tijekom poslijepodneva trebali sastati s predstavnicima Međunarodnoga monetarnog fonda, Središnje europske banke i Europskog mehanizma stabilnosti, zaduženog za upravljanjem financijskim krizama u eurozoni.

You may also like