Grčka preispituje privatizaciju zračnih luka

Atena – Grčka namjerava preispitati sporazum o privatizaciji 14 zračnih luka sklopljen s njemačkim Fraportom, ukupne vrijednosti 1,2 milijarda eura, objavila je u subotu grčka vlada, precizirajući da bi sporazum mogao biti zamrznut.

“Sporazum nije još ratificiran i zatražili smo da bude zamrznut dok se ponovno ne razmotri njegov sadržaj”, objasnio je državni ministar Alekos Flamburaris za Mega TV. Sporazum potpisan s frankfurtskim operaterom zračnih luka Fraportom, jedna od financijski najvećih privatizacija u zemlji, mogao bi biti preispitan kako bi se osiguralo da bude u općem interesu, kazao je.

Sporazum se odnosi na 14 zračnih luka stavljenih pod koncesiju 2014., među kojima su zračna luka u drugom najvećem gradu u zemlji Solunu te zračne luke u turističkim središtima poput Krfa, Rodosa, Mikonosa i Santorinija.

Privatizacija grčkih tvrtki stalni je kamen spoticanja između Grčke i trojke (Europske središnje banke, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda) jer je dio paketa koji su prihvatile bivše grčke vlade u zamjenu za pomoć od 240 milijardi dolara. Radikalna ljevičarska stranka Siriza na čelu s novim premijerom Aleksisom Ciprasom u siječnju je, nakon izborne pobjede, najavila da će usporiti postupak privatizacije istodobno s traženjem revizije uvjeta za vraćanje grčkog duga kreditorima.

You may also like