Grčka predala novi prijedlog reformi, izostanak dogovora bio bi poguban

Grčka je u utorak ujutro predala međunorodnim vjerovnicima novi prijedlog reformi koje bi trebala provesti u zamjenu za financijsku pomoć, potvrdila je Europska komisija. “Jutros smo primili novi prijedlog. Tri institucije trenutačno detaljno i pozorno proučavaju taj prijedlog”, izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas. Schinas nije mogao potvrditi mogućnost sastanka u utorak između predstavnika grčkih vlasti i vjerovnika (euroskupine, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke). “Moramo najprije proučiti taj prijedlog i danas je dan da to učinimo”, rekao je i odbio reći bilo što o sadržaju novog prijedloga.

U srijedu će se na marginama summita EU-Latinska Amerika u Bruxellesu sastati grčki premijer Aleksis Cipras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Prethodni prijedlog grčke vlade nije naišao na dobar prijem kod vjerovnika, posebice u dijelu koji se odnosi na reformu mirovinskog sustava i zahtjeva da se poveća porez na dodanu vrijednost na električnu energiju. Neslužbeno se doznaje da sada Grčka predlaže da se njezin dug Europskoj središnjoj banci (ESB) prenese na stalni mehanizam za rješavanje krize u eurozoni (ESM), što bi značilo pomicanje roka za otplatu duga. Grčka ovaj mjesec mora vratiti Međunarodnom monetarnom fondu 1,6 milijardi eura, a u srpnju i kolovozu 6,7 milijardi eura ESB. Sada Grčka želi otkupiti taj dug ESB-u sredstvima iz ESM-a po kamati od 1,5 posto.Grčka nema puno vremena za dogovor ako želi izbjeći bankrot. Premijer Cipras je izjavio da bi nemogućnost dogovora Grčke i njezinih vjerovnika značio početak kraja eurozone.

Izostanak dogovora o Grčkoj značio bi početak kraja eurozone, upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras, u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera od utorka. Upitan misli li da bi neuspjeh Grčke značio i neuspjeh za Europu, Cipras je odgovorio: “Mislim da je to očito. To bi bio početak kraja eurozone”. Ako bi Grčka bila primorana izaći iz eurozone, Španjolska i Italija mogle bi se suočiti s istom sudbinom, a to bi onda dovelo do kolapsa monetarne unije, kazao je on u intervjuu, uoči ključnih pregovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francois Hollandeom.

“Ako europsko političko vodstvo ne može riješiti problem kao što je grčki, koja predstavlja 2 posto gospodarstva, kako će reagirati tržišta na zemlje koje se suočavaju s mnogo većim problemima, kao što su Španjolska i Italija”. U slučaju da Grčka bankrotira, “tržišta će odmah potražiti novu žrtvu. Troškovi za europske porezne obveznike bit će golemi ako pregovori ne uspiju”, upozorio je Cipras.

Ipak, vjeruje da je dogovor blizu. “Potrebno je još da se usvoji pozitivan pristup našim alternativnim prijedlozima oko rezanja mirovina i mjera koje dovode do recesije”. Grčka je svojim vjerovnicima poslala novi prijedlog reformi, objavio je izvor u Bruxellesu, dan prije pregovora Ciprasa s Merkel i Hollandeom. “Primili smo prijedlog koji trenutno analiziramo”, kazao je izvor. U svakom slučaju, smatra grčki premijer, potrebno je postići dogovor kako bi “Grčka ponovno zauzela svoje mjesto na tržištima s konkurentnim gospodarstvom”.

Govoreći o reformskim zahtjevima financijskih institucija, Cipras ocjenjuje da je “nevjerojatno da se nakon pet godina štednje od nas traži da smanjimo najniže mirovine i sredstva za najsiromašnije građane”. “Europa i međunarodne institucije moraju priznati da je štednja doživjela neuspjeh”. Grčka čeka tranšu od 7,2 milijarda eura od Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i EU-a, dogovorenu u okviru programa financijske pomoći. Dogovor je potrebno postići što prije jer programu istječe rok krajem lipnja.

You may also like