Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Grčka podržava Turski tok, SAD pomaže plinske projekte u Rumunjskoj

Grčka podržava Turski tok, SAD pomaže plinske projekte u Rumunjskoj

by admin

Grčko Ministarstvo obnove proizvodnje, okoliša i energetike potvrdilo je da grčka vlada i dalje podržava izgradnju plinovoda kojim bi se preko njezinog teritorija obavljale isporuke ruskog prirodnog plina za europske kupce. U skladu s time, naastavit će se s projektima Transjadranskog plinovoda (TAP) i ‘ruskim plinovodom’ Turski tok, koji bi išao iz Rusije preko Crnog mora, Turske i Grčke te odatle dalje preko Bugarske do Austrije, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Agencija za trgovinu i razvoj SAD-a (USTDA) dodijelila je 956 000 dolara potpore rumunjskom operatoru plinskog transportnog sustava Transgaz za projekt gradnje plinovoda. Taj će se iznos uložiti u izradu studije izvedivosti kako bi se poboljšale tehničke, ekonomske i financijske specifikacije izgradnje rumunjske sekcije plinovoda BHRA koji će povezati Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku i Austriju u jedinstveni plinski koridor. Prema planu, on treba biti povezan s plinovodima koji će do obale transportirati plin s novih plinskih polja u Crnom moru. Za njima sada tragaju lokalne energetske tvrtke i američki naftni i plinski div ExxonMobil, javlja rumunjski dnevnik ‘Nine o’ Clock’.

Rumunjski operator elektrodistribucijskog sustava Electrica planira investirati više od 715 mil. eura u modernizaciju energetske mreže do 2018. godine. Investicijski plan za 2015. godinu odobrila je Agencije za regulaciju u području energetike (ANRE) i, prema njemu, do sada je uloženo više od 121 mil. eura u poboljšanje prijenosne mreže, dok će se do kraja 2015. investicije popeti na 194 mil. eura. Do 2018. godine modernizirat će se 3000 km dalekovoda i 2400 transformatorskih točaka, zamijenit će se 6000 transformatora srednjeg napona i 80 transformatora od 110 kV. Također, zamijenit će se 4000 km niskonaponskih vodova, a izgradit će se i 800 km novih srednjonaponskih vodova te, između ostaloga, instalirati više od 500 000 pametnih mjernih uređaja u sustave za daljinsko upravljanje mrežom, javlja rumunjski dnevnik ‘Nine o’ Clock’.

Related Posts