Grčka će teško izbječi bankrot

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izrazio je dosad najveću sumnju u to da će Grčka izbjeći bankrot, u vrijeme kada se očekuje da grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak iznese posljednji prijedlog reformi. Grčka novinska agencija ANA izvijestila je da će Atena do kraja dana poslati tekst s prijedlozima koji su eurogrupi predstavljeni prošloga tjedna.

Talijanski list Il Sole 24 prenosi da je Draghi, koji se nalazi pod golemim pritiskom Njemačke jer održava grčke banke na životu, rekao kako nije siguran da će se pronaći rješenje za Grčku i ne vjeruje da će Rusija priskočiti u pomoć Ateni. Upitan može li se postići sporazum o spašavanju Grčke, Draghi je uoči odlaska u Bruxellesu rekao: “Ne znam, ovoga puta to je jako teško”. Na pitanje očekuje li da će ruski predsjednik Vladimir Putin pomoći Grčkoj, Draghi je odgovorio: “Ne vjerujem, ne vidim to kao mogućnost….na kraju krajeva, oni nemaju novca”.

ECB drži nelikvidne grčke banke iznad površine hitnom likvidnošću koja istječe za vikend kada se čelnici zemalja eurozone moraju dogovoriti oko trećeg programa financijske pomoći Grčkoj. Draghijevu potporu grčkim bankama oštro je kritizirao predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann rekaviš da je na vladama, a ne na ECB-u, da pruže pomoć Ateni. “Središnje banke moraju pokazati koji su njihovi limiti”, rekao je Weidmann u Frankfurtu. “Mora biti posve jasno da je odgovornost za razvoj događaja na Grčkoj, na grčkoj vladi i zemljama koje pružaju pomoć, a ne na vijeću guvernera ECB-a”, istaknuo je. Po njegovim riječima, kontrole protoka kapitala trebale bi ostati na snazi sve do postizanja dogovora, a ECB ne bi trebao upumpavati dodatni novac u grčke banke, koje bi bez toga idući tjedan mogle kolabirati.

You may also like