Grčić: Rast gospodarstva u režiji ove vlade nazaustavljiv je

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je u četvrtak kako je porast industrijske proizvodnje u rujnu za 5,4 posto na godišnjoj razini još jedan indikator da hrvatsko gospodarstvo raste i da je taj proces nezaustavljiv.

Prošle je godine, kazao je Grčić u izjavi za medije nakon sjednice Vlade, industrijska proizvodnja porasla za značajnih 1,3 posto, a samo u devet mjeseci ove godine taj rast iznosi 2,3 posto, dakle hrvatska industrija ove godine raste ubrzano. Ujedno, istaknuo je, ovim je podatkom zatvoren treći kvartal, a u ta tri mjeseca hrvatska je industrija porasla otprilike 4 posto, što je izuzetno visoka stopa rasta. “S obzirom na značajan udio industrije u BDP-u, nešto manji od 20 posto, samo na bazi rasta industrije u trećem tromjesečju će BDP porasti za 0,8 posto”, kazao je Grčić.

Idući tjedan bit će objavljeni i podaci i o trgovini na malo, koja je isto tako posljednjih mjeseci značajno rasla, a taj sektor uz industriju ima najveći doprinos BDP-u.  “Ta dva sektora s udjelom od preko 40 posto određuju stopu rasta BDP-a”, rekao je Grčić. Osvrnuo se i na nove podatke Europske komisije o indeksu poslovne klime, rekavši kako je Hrvatska u listopadu rasla sa 119 na 124 boda i time zadržava prvo mjesto među 28 članica EU. “To još jednom potvrđuje da se odnos prema Hrvatskoj sa strane investitora i onih koji žele poslovati s hrvatskim partnerima mijenja u pozitivnom smjeru i zaista smo sve bolje pozicionirani na europskom tržištu”, rekao je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je, pak, kako je Industrijskom strategijom, donesenom prošle godine, rast industrijske proizvodnje za 2014. bio planiran na 1 posto, a u 2015. na 2 posto. “Prošle godine smo to nadmašili, ove godine ćemo isto tako nadmašiti, a konačni nam je cilj do 2020. godine da se zemlja reindustrijalizira i da se u industriji zaposli gotovo 86 tisuća novozaposlenih. Kada smo donosili strategiju, svi su sumnjali, a u prve dvije godine smo bolji nego što smo si i sami zadali ciljeve”, rekao je Vrdoljak.

Poručio je da ne treba omalovažavati te rezultate.  “Tko omalovažava činjenice koje govore Svjetska banka, Eurostat i Državni zavod za statistiku, omalovažava rezultat Republike Hrvatske, hrvatske industrije i poduzetnika, a samim tim omalovažava i Hrvatsku u svijetu. Treba se poštivati rezultate koji su postignuti dijelom našim djelovanjem, a dijelom i poduzetničkim radom privatnog sektora koji trebamo poštivati i dalje podupirati”, zaključio je Vrdoljak.

 

You may also like

0 comments