Grčić: Predsjednik Vlade mora biti netko s izbornim legitimitetom

Potpredsjednik tehničke Vlade Branko Grčić izjavio je u utorak da bi budućim predsjednikom Vlade trebala postati osoba s izbornim legitimitetom, jer stručnjaci koji nisu ovisni o politici imenuju se za madatare u izvarednim okolnostima i s točno određenim zadatkom.

“Predsjednik Vlade bi trebala biti osoba s izbornim legimitetom, građani kada izlaze na izbore glasuju za određene političke opcije i na indirektan način definiraju okvir za imenovanje budućeg mandatara”, izjavio je Grčić novinarima uoči predstavljanja rezultata mjerenja reformi “HUP skor”. Što se tiče prijedloga da se mandatara za sastavljanje Vlade traži među stručnim ljudima koji nisu ovisni o politici, to su situacije koje se događaju u izvanrednim okolnostima, ustvrdio je Grčić navevši primjer Montijeve Vlade u Italiji, koja je bila kratkog daha, a imenovana je s točno određenim zadatkom.

Hrvatska trenutno nije u nikakvoj krizi, ni u ratnoj niti u gospodarskoj, pa bi u ukupnoj konstelaciji snaga bilo bolje da se formira snažna saborska i politička većina, koja će garantirati stabilnu Vladu. “To bi bilo najbolje rješenje za nastavak reformi koje smo mi kao Vlada započeli i pozitivnih gospodarskih trendova koji su, kako godina ide, sve bolji”, rekao je Grčić. Također je ocijenio da odgovor HDZ-a na uvjete Mosta za nastavak suradnje nije na pravi način interpretiran u javnosti, niti od čelnika HDZ-a. “Odgovor je vrlo uvjetan i neodređen, čak i u dijelu koji se odnosi na mogući izbor nestranačkog premijera, gdje oni kažu ‘otvoreni smo za razgovor’, ali ništa više od toga. To mogu i ja reći, ali to je priča ‘s figom u džepu’, i tek moramo vidjeti što je prava istina”. kaže Grčić.

You may also like

0 comments