Home Ekonomija Grčić obećao rasterećenje plaća

Grčić obećao rasterećenje plaća

by Agencije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, kazao je u petak da će Vlada ići s novim poreznim rasterećenjem plaća i to odmah na početku novog mandata, ako ga osvoji.

“Odmah na početku idućeg mandata idemo na novo porezno rasterećenje plaća i želimo dati novi impuls i poticaj potrošnji i gospodarstvu”, kazao je. Također će se dodatno poduprijeti poljoprivredu, a riječ je o smanjenju PDV-a za košaricu poljoprivrednih proizvoda, kazao je Grčić na konferenciji Dan velikih planova koja se održava u organizaciji tjednika Lider. “Nema opuštanja, ni u biznisu ni u vođenju države”, rekao je Grčić te dodao kako se neovisno o izborima, kontinuitet mora održati. U vremenu iza nas sve smo snage usmjerili na pomoć u restrukturiranju gospodarstva i taj posao nije završen , kazao je.

Grčić je rekao i kako je sada najvažnije ubrzati gospodarski rast te ponovio kako će rast BDP-a u trećem kvartalu biti veći nego u drugom. “Ja sam uvjeren da će rast biti veći, ali hoće li biti 3 posto, nisam siguran. To je dosta preoptimistično”, kazao je te dodao kako je bitno da postoji osjećaj i klima da hrvatsko gospodarstvo ubrzava. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja kazala je kako je ova  godina  donijela izlazak iz recesije, no time problemi nisu riješeni. Gospodarski rast posljedica je i okruženja i rezultata privatnog sektora, a do njih nije bilo lako doći jer uvjeti u kojima poslujemo su nam češće vjetar u prsa nego u leđa, rekla je.

Planovi za sljedeću godinu, kako je rekla, nisu planovi koje rade poduzetnici već političari koji uskoro izlaze na izbore, a njihovi će programi krojiti poduzetničku klimu. “Ozbiljne reforme čekaju novu vladu i zato od nje očekujemo više hrabrosti i odgovornosti” poručila je Deranja. Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck osvrnuo se na zakonske izmjene u vezi kredita u francima ističući kako su narušile povjerenje stranih investitora. “Mi ćemo se držati zakona, ali povjerenje stranih investitora je narušeno. Posljedice će biti nepovjerenje i velik oprez međunarodnih investitora”, kazao je.

Related Posts