Iako je većinom glasova vladajućih saborski Odbor za zakonodavstvo u ponedjeljak podržao Mostov prijedlog izmjena Zakona o pravima državnih dužnosnika kojima se do daljnjeg zamrzavaju dužnosničke plaće, SDP-ovac Peđa Grbin nudio je ‘mostovcima’ “političku trgovinu” po kojoj bi SDP podržao Mostov zakonski prijedlog ukoliko oni za uzvrat podrže rast minimalne plaće.

“SDP će podržati ovaj vaš prijedlog ako vi date podršku rastu minimalne plaće. Učimo od vas koji ste uspješniji u pregovorima i postavljamo vam političku ucjenu, možete reći i da je to politička trgovina. Dok vi ne pristanete na tu našu ucjenu, mi ćemo biti suzdržani u vezi s vašim prijedlogom”, poručio im je Grbin. Robert Podolnjak, koji je obrazlagao Mostov zakonski prijedlog, pojašnjavao je kako je intencija bila da izmjene stupe na snagu 1. siječnja, kad i porezna reforma, kako plaće dužnosnika zbog poreznog rasterećenja ne bi rasle te su, kaže, stoga i tražili hitan postupak.

“Sada osnovicu plaća dužnosnika utvrđuje Vlada, a koeficijenti za izračun plaća određeni su Zakonom o pravima državnih dužnosnika. Predlažemo da se i osnovica određuje ovim zakonom, na način da ostaje na sadašnjoj razini, a da se koeficijenti smanje kako bi se što više ograničio utjecaj porezne reforme na rast plaća dužnosnika. Dosada je praksa bila da Vlada, kao što je to učinila Milanovićeva, smanjuje osnovicu dužnosničkih plaća zbog promjene stopa poreza na dohodak, pa je sada ta osnovica manja nego osnovica plaća državnih službenika”, pojašnjavao je Podolnjak.

Upravo stoga, kaže, Most smatra da je sada bolje rješenje intervenirati u koeficijente za izračun plaća. “Nemoguće je u potpunosti spriječiti bilo kakav rast ovih plaća, ali može ga se u značajnoj mjeri ograničiti. Taj rast plaća dužnosnika ne bi bio mali, od 600 do preko dvije tisuće kuna. Stav Mosta je da nije prihvatljivo da plaću rastu isključivo zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak, a da to nije rezultat niti promjena osnovice niti koeficijenta. To treba izbjeći, u suprotnom bi se slala apsolutno pogrešna poruka javnosti”, rekao je. Iznimka bi, pojasnio je i dalje ostali dužnosnici u Uredu predsjednika, kojima koeficijente za plaće određuje predsjednik.

Grbin je potom prozvao Podolnjaka da iznosi neistine. “Neće rasti bruto plaće nego neto primanja državnih dužnosnika i to zato što su HDZ i Most dogovorili da od 1. siječnja rastu visoke plaće i da bogatiji budu bogatiji. Profesor bi se morao preciznije izražavati”, rekao je.

Grbin je također podsjetio Most na njihova jamstva o kojima su govorili prije izbora, a koja su bila uvjet za podršku vladi. “Naša Vlada dva puta je smanjivala osnovice plaća dužnosnika, ukupno je smanjena za 16 posto. Nismo od toga radili nikakav cirkus”, poručio je Grbin. HDZ-ov Dražen Bošnjaković kazao je kako do drugog čitanja treba dodatno uskladiti koeficijente. Nema, kaže, razloga da primjerice koeficijenti ravnatelja HZZO-a i HZMO-a budu različiti. “Stoga je dobro da zakon ide u redovnu proceduru”, rekao je Bošnjaković. “Ako ste pod određenim uvjetima spremni podržati naš zakonski prijedlog, znači da ga smatrate dobrim što je dobro”, zaključio je Podolnjak.

Related Posts