Grbin napao Predsjednicu, HDZ Grbina

HDZ je u ponedjeljak optužio SDP i njihova saborskoga zastupnika u bivšem sazivu Peđu Grbina za otvoreni pokušaj kontrole medija i izravni utjecaj SDP-a na medijsko praćenje izbornoga procesa istaknuvši kako je njegov pristup grubi pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma.

“Izbori su demokratski postupak u kojemu se stranke natječu za naklonost birača u kojemu oporbene stranke nude programe i rješenja ne bi li ukazale na propuste dosadašnje vlasti. Pristup koji ostrašćeno zastupa Peđa Grbin grubi je pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma. Štoviše, u njemu ne samo da nema prostora za stranke izvan dvije velike koalicije, nego nema prostora niti za jednu drugu stranku unutar tih koalicija”, navodi se u priopćenju HDZ-a. Podsjeća se kako je HDZ na dan raspisivanja izbora pozvao sve stranke na sučeljavanje programa, odnosno na sučeljavanje timova. Navode kako redovito nastupaju u medijima koji imaju takav pristup i vesele se suradnji sa svim medijima koji su spremni širiti prostor demokraciji i pluralizmu.

“Današnji istup SDP-ovca Peđe Grbina otvoreni je pokušaj kontrole medija i izravnog utjecaja SDP-a na medijsko praćenje izbornog procesa”, stoji u priopćenju HDZ-a. Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u ponedjeljak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na predizborno sučeljavanje s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem. Rekao je da je to normalno u drugim europskim zemljama, dodavši kako je na jednoj nacionalnoj televiziji trebalo biti organizirano sučeljavanje, na što je SDP pristao. Optužio je HDZ da se skriva, što iza “skuta predsjednice”, što iza timova.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u ponedjeljak predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove Vlade dati onome tko ima saborsku većinu, te joj zamjerio da je glasnogovornica HDZ-a i ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Grbin je reagirao na nedjeljni intervju Grabar Kitarović RTL televiziji koja je na pitanje kome će povjeriti mandat – relativnom pobjedniku ili onome tko joj donese potreban broj potpisa, odgovorila kako će vrlo pozorno, s velikom odgovornošću prema hrvatskim građanima koji su ju izabrali, uzeti i obzir sve okolnosti i donijeti odluku. Poručio je predsjednici da prestane voditi kampanju i da se drži svojih ustavnih ovlasti. Zamjerio je kako je u tom intervjuu pokazala nedostatak jasnog stava, te da je spremna negirati ili relativizirati volju hrvatskih birača.

Ustav je vrlo jasan, a posebice njegov članak 98. koji kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko dokaže da ima natpolovičnu većinu u Saboru. Mandat za sastav Vlade mora se povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika, i to nije hipotetsko pitanje već jasno pitanje na koje predsjednica mora dati jasan odgovor. Ona ima određene i vrlo jasne ovlasti, a nijedna od njih nije da bude glasnogovornica HDZ-a i dopušta da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skriva iza njenih skuta, rekao je.

Pozvao je predsjednika Karamarka na predizborno sučeljavanje s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem, što je normalno u drugim europskim zemljama, dodavši kako je na jednoj nacionalnoj televiziji trebalo biti organizirano sučeljavanje, na što je SDP pristao. Također je optužio HDZ da se skriva, što iza “skuta predsjednice”, što iza timova.

Upitan da komentira to što je predsjednica više puta u inozemstvu kritizirala hrvatsku Vladu, ali nije spremna da je ministri kritiziraju, Grbin je kazao da je u demokratskom društvu svatko podložan kritici. Ali, kada predsjednica Grabar Kitarović govori da se nju ne smije kritizirati, a posebno kritizira ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, onda je to posebno licemjerno.

Ona razgovara sa službenim Beogradom i Budimpeštom, a u svakom od tih razgovora kritizira hrvatsku Vladu, a kada se netko drzne reći joj da nije u pravu, onda na to uvrijeđeno reagira, rekao je Grbin. Podsjetio je da su ministri Ostojić i Kotromanović svaki dan na terenu i svaki dan komuniciraju s hrvatskim policajcima i volonterima, te promatraju što se događa i pomažu izbjeglicama, te ironično dodao kako oni “imaju puno pravo odgovoriti onome tko se u Budimpešti igra strojovođe”.

You may also like