Granatiranje Islamske države usmrtilo ruskog vojnika

Džihadisti Islamske države u ponedjeljak su u Siriji u granatiranju ubili ruskoga “vojnog savjetnika”, objavilo je u srijedu navečer rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija Ria Novosti.

Riječ je o trećem ruskom vojniku ubijenom od početka ruske intervencije 30. rujna na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ruski vojnik, koji je u Siriji razmješten u sklopu “vojnog garnizona” sirijske vojske, obučavao je vojnike u korištenju novog oružja u trenutku kada je smrtno ranjen, objavilo je rusko ministarstvo, ne precizirajući koje su mjesto bombardirali džihadisti IS-a.

Ruska vojska istaknula je da je riječ o vojnom savjetnika i obuci u korištenju novog oružja, u skladu s vojnim sporazumom o prodaji oružja između Rusije i Sirije, a ne o vojniku koji je u sklopu ruskih trupa razmješten na terenu kako bi podupirao sirijske vojne snage. Službeno, Rusija vodi kampanju zračnih napada helikopterima i raketama ispaljenim s ratnih brodova ili s podmornica u Kaspijskom moru i na Sredozemlju, no nema razmještene vojne snage na sirijskom teritoriju.

U srijedu ujutro, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov koji je posjetio Mascate, ponovio je da ruska vojska ne kani prekinuti vojnu intervenciju prije nego što pobijedi Islamsku državu i sirijski ogranak al Qaede, Frontu Al Nusru.

You may also like