Gradsko vijeće Bihaća danas je poništilo svoju tjedan danas staru odluku o dodjeli koncesije za izgradnju male hidrocentrale na Uni u središtu istoimenog nacionalnog parka, javljaju lokalni mediji.

To je bila jedina točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, nakon što je odluka o dodjeli izazvala negodovanja javnosti i pokrenula peticiju koju je u proteklih 13 dana potpisalo blizu 11 tisuća građana. Prošle godine donesen je Prostorni plan Sliva rijeke Une koji je predvidio mogućnost gradnje malih hidroelektrana, koji je naišao na kritike javnosti. Iako Una izvire u Hrvatskoj, a Nacionalni park cijelom dužinom dodiruje granicu s Hrvatskom, hrvatske vlasti nisu pokazale zanimanje za sudjelovanjem u javnoj raspravi o Uni.

Lokalna vlast u hidroelektranama vidi financijsku dobit koju ne uspijeva postići turizmom, unatoč neposredne blizine Plitvičkih jezera. „Turizam je lijep, ali od nečega treba živjeti“, kazao je donedavni predsjednik Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača. Sklonost tamošnjih vlasti prema industriji rezultirala je smanjenjem opsega Nacionalnog parka Una u korist rudnika gipsa koji je dodijeljen jednoj francuskoj tvrtci.

Također, Vlada Federacije BiH uvrstila je HE Unac 2010. u Odluku o proglašenju javnog interesa za izgradnju prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, iako se rijeka Unac nalazi na području Nacionalnog parka.

Related Posts