Gradnja Sjevernog toka i bez dozvole Danske?

Gradnja plinovoda „Sjeverni tok 2“ planira se početi u ljeto 2018. godine, prije dobivanja dozvole od strane Danske, na čiji se teritorij odnosi svega 10% trase podmorskog plinovoda. Postoji alternativni put, izjavio je financijski direktor tvrtke Nord Stream 2AG (koja je operativni izvršitelj projekta) Paul Corcoran na Svjetskoj konferenciji o plinu održanoj u Washingtonu.
Danska vlada protivi se gradnji tog plinovoda kroz svoj akvatorij Baltičkog mora i njezin parlament ima ovlasti staviti veto na njegovu gradnju. O tome jučer izjavio danski premijer Lars Rasmussen, izjavivši, kako želi da se to pitanje temeljito razmotri na „stolu Europske unije“ ali i dodao da Danska ne želi biti jedina zemlja koja će blokirati izgradnju „Sjevernog toka 2“.

Corcoran je utočnio kako promjena trase ne bi značajnije utjecala na rokove i cijenu realizacije projekta. „Moguće je da zadržavanja uopće neće ni biti. To je 10% trase. Mi ga možemo (taj dio) izgraditi i nakon dobivanja dozvole. Imamo mogućnost elastičnosti u izboru, kada i gdje graditi, zahvaljujući angažiranju pet brodova. Možemo promijeniti shemu izgradnje u očekivanju danske dozvole, a nakon toga završiti tu sekciju. To može oduzeti nekoliko mijeseci, jer cjevopolagači postavljaju 3 do 3,5 kilometara cijevi na dan. Iz tog razloga to nije glavno zadržavanje i gubitak za projekt“, izjavio je Corcoran.

You may also like

0 comments