Graditeljstvo, broj djelatnika opao

Broj radnika u graditeljstvu se u razdoblju od siječnja do rujna 2014. smanjio za oko 44,5 posto, odnosno za oko 35 tisuća.

Pravni subjekti s područja graditeljstva u vrhu su i po nelikvidnosti i gubicima, a prema statističkim podacima, u proteklih 6 godina graditeljstvo se smanjilo za 48 posto, priopćili su danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Jedini statistički pokazatelj koji u građevinarstvu konstantno raste jest broj pravnih osoba (rast od 5,1 posto). Vrijednost izvršenih radova (siječanj – rujan 2014.) manja je za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. i iznosi oko 12,5 milijarda kuna, a očekuje se da će 2014. ukupni prihod u graditeljstvu iznositi 36 milijarda kuna.

Najviše su se gradile zgrade (43,2 posto), dok se 56,8 posto odnosi na ostale građevine. Prema vrsti građevine, najzastupljenija je prometna infrastruktura (39,2 posto), slijede nestambene zgrade (32,7 posto), cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (14,2 posto), stambene zgrade (10,5 posto) te složene konstrukcije u industriji (1,9 posto).Ukupni broj zaposlenih u graditeljstvu pao je za 6,1 posto, a prosječna mjesečna plaća realno je veća za 0,7 posto (usporedba rujna 2014. s rujnom 2013. godine).

Stanje u prvih devet mjeseci 2014. pokazuje da hrvatsko graditeljstvo i dalje nije pronašlo izlaz iz duboke krize. Loše rezultate generira pad opsega i vrijednosti radova glavnih investicijskih aktivnosti, posebice javnog sektora, kao što su prometna infrastruktura, radovi na komunikacijskim i energetskim vodovima te složenim industrijskim građevinama. Sve navedeno ubraja nas među dvije-tri države članice EU koje u svim ovogodišnjim mjesecima bilježe pad građevinske aktivnosti.

“Osim uklanjanja administrativnih barijera i stvaranja poduzetničke klime, na kojima država radi, nužno je pokrenuti nove investicije i u javnom i u privatnom sektoru, intenzivno poticati izvoz graditeljstva i korištenje EU fondova. Proračunske štednje i niska razina investicija javnog sektora neće donijeti ništa pozitivnog ni hrvatskom graditeljstvu ni gospodarstvu” zaključuje direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo pri HGK Damir Percel.