Graditeljske aktivnost u EU pale u kolovozu, u Hrvatskoj rastu

Graditeljske aktivnosti u 28-članoj Europskoj uniji u ovogodišnjem su kolovozu smanjene na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok su u eurozoni pale na mjesečnoj, a značajnije usporile rast na godišnjoj razini, pokazale su prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u 28-članom EU u kolovozu su smanjene za 1,3 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su porasle za revidiranih 0,3 posto, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata, koje ne uključuju podatke za Hrvatsku budući da nije obvezna dostavljati mjesečne podatke. Prva procjena za EU za srpanj pokazivala je rast od 1,1 posto na mjesečnoj razini.

Među zemljama članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, najveći pad na mjesečnoj razini zabilježen je u Poljskoj i Švedskoj, za 5,5 odnosno 5,4 posto, a slijedi Španjolska s padom od tri posto.

Najizrazitiji rast aktivnosti u sektoru graditeljstva prema mjesecu ranije zabilježila je Slovačka, za 6,7 posto, a slijede Mađarska i Italija, s rastom od 4,6 odnosno 3,4 posto.

Na godišnjoj razini graditeljska je aktivnost u EU u cjelini u kolovozu smanjena 0,5 posto, nakon 1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, u skladu s prvotnom procjenom Eurostata.

Najizrazitiji pad pritom je zabilježila Poljska, za 21,8 posto, a slijede Slovenija i Bugarska, s padom od 14,5 odnosno 10,2 posto.

Rast aktivnosti u sektoru graditeljstva u odnosu na isto razdoblje lani imale su Nizozemska i Švedska, za 13,6 odnosno 12 posto. Slijede Italija i Francuska, s rastom od 4,2 odnosno dva posto.

Što se tiče 19-člane eurozone, tamošnje graditeljske aktivnosti u kolovozu su također oslabile na mjesečnoj razini, za 0,9 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u srpnju, prema blago naniže revidiranim podacima. Na godišnjoj razini rast graditeljskih aktivnosti usporen je na 0,9 posto, sa 4,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, za postotni bod snažnijeg u odnosu na prvotnu procjenu.

U drugom kvartalu 2016. u Hrvatskoj rast aktivnosti

U Hrvatskoj su graditeljske aktivnosti u drugom tromjesečju 2016. godine, prema prethodna tri mjeseca, porasle za 0,9 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prvom tromjesečju. Na godišnjoj su razini također uvećane, za 4,6 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je izvješće Eurostata.

U EU u cjelini graditeljske su aktivnosti smanjene pak za 0,8 posto u usporedbi s prvim ovogodišnjim tromjesečjem, kada su porasle za 0,7 posto. Na godišnjoj su razini u drugom tromjesečju 2016. stagnirale, nakon 2,3-postotnog rasta u prvom kvartalu.

U 19-članoj eurozoni graditeljske aktivnosti smanjene su 0,9 posto u usporedbi s prvim kvartalom, kada su porasle za jedan posto. Na godišnjoj razini su u drugom tromjesečju aktivnosti skliznule za 0,1 posto, nakon 2,5-postotnog rasta u prvom tromjesečju. (Agencije)

You may also like

0 comments