Građani imaju pravo na prigovor savijesti

Centar za mirovne studije (CMS), potaknut većim brojem upita o ulaganju prava na prigovor savjesti u vezi nedavnih učestalijih poziva u vojnu pričuvu, u srijedu je priopćio da građani zbog svojih vjerskih ili moralnih nazora mogu odbiti sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH, sukladno Ustavu i Zakonu o civilnoj službi.

Pravo na prigovor savjesti ne odnosi se samo na redovito služenje vojnog roka, već i na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, ističe CMS te dodaje da osoba koja nije uložila prigovor savjesti prilikom poziva na služenje vojnog roka i dalje ima pravo to učiniti. Takve osobe, sukladno zakonima, raspoređuju se u tzv. “civilnu pričuvu”, obveznici su civilne zaštite i mogu sudjelovati u raznim oblicima civilne obveze, a u slučaju elementarnih nepogoda, ratnog stanja ili drugih oblika neposredne ugroženosti obavljaju poslove na koje ih rasporede nadležna tijela za civilnu zaštitu i obranu.

Trenutno postoji institucionalna praznina u proceduri ulaganja prava na prigovor savjesti budući da je nakon donošenja saborske Odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka 2007. godine prestalo s radom Povjerenstvo za civilnu službu koje odobrava zahtjeve za civilnu službu.

Stoga CMS savjetuje građane koji žele uložiti prigovor savjesti da se jave tijelu koje im je uputilo poziv za vojnu pričuvu te u pisanoj izjavi, pozivajući se na navedene članke, ulože prigovor savjesti. Razloge nije potrebno dodatno objašnjavati, već je dovoljno samo istaknuti da se ulaže prigovor savjesti bilo zbog vjerskih, bilo zbog moralnih ili zbog oba razloga, navodi CMS.

Ujedno poziva ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da žurno, sukladno Zakonu o civilnoj službi, imenuje Povjerenstvo za civilnu službu koje će razmatrati zahtjeve za prigovor savjesti. CMS apelira na buduću Vladu da izmjeni zakonodavstvo tako da se prigovor savjesti ulaže bez ikakvih procjena povjerenstava, budući da se radi o duboko intimnim odlukama čovjeka koje ne može preispitivati nikakvo povjerenstvo. Iz CMS-a također pozivaju građane da prijave eventualne nepravilnosti ili probleme s ostvarivanjem svoga prava na prigovor savjesti.

You may also like

0 comments