Home Energetika Grad Koprivnica će imati električne autobuse

Grad Koprivnica će imati električne autobuse

by admin

Grad Koprivnica je izvijestio da su 16.7.2015. godine predstavljeni električni minibusi. Kako se ističe, to će biti primjer prvog javnog prijevoza nulte emisije u Hrvatskoj, a Grad ih je nabavio u sklopu projekta Civitas Dyn@mo.

Cilj tog projekta je razvoj održive i energetski učinkovite urbane mobilnosti s naglaskom na elektromobilnosti, a provodi se u još tri europska grada: Aachenu, Palma de Mallorci i Gdyniji. Ukupna vrijednost projekta je oko 13,1 mil. eura, pri čemu doprinos Europske unije iznosi 8,5 mil eura, pri čemu udio Grada Koprivnice iznosi 920 000 eura, od čega na doprinos EU-a otpada 556 221 eura.

Sustav javnog prijevoza nulte emisije integrirat će se s mogućnostima regionalnog javnog prijevoza te će biti prvi takav sustav u gradovima slične veličine u regiji, a u njegovom ostvarivanju sudjeluje prijevoznička tvrtka Čazmatrans – Nova, dok se mjere provode u skladu s Planom uspostave javnog prijevoza u Gradu Koprivnici koji je izradila tvrtka Promet Plus. Inače, minbusi su nabavljeni od tvrtke DOK-ING. Mogu prevesti 12 putnika, uz autonomiju 90 – 130 km, pri čemu snaga elektromotora iznosi 100 kW, a maksimalna brzina je elektronički ograničena na 90 km/h. Očekuje se da će, nakon faze ispitivanja, u punom pogonu minibusi biti od jeseni 2015. godine.

Related Posts