Grabar Kitarović: Radikalna desnica u Hrvatskoj je iznimka

Poznati britanski list The Guardian objavio je danas članak o hrvatskoj predsjednici s naslovom “Hrvatska predsjednica kaže da je prisutnost radikalnih desničara iznimka, a ne pravilo” u kojem ona brani bliske odnose s Vladimirom Putinom te odbacuje optužbe da tolerira ekstremne nacionaliste.

The Guardian podsjeća kako je hrvatska predsjednica zasjala kao neočekivana zvijezda tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva na kojem je pratila gotovo sve utakmice reprezentacije, no i da je natjecanje iskoristila za prikupljanje političkih poena za sljedeću izbornu kampanju.

Grabar-Kitarović, za koju ugledni britanski list piše da je u mladosti igrala nogomet na poziciji napadača, izjavila je da izraz “moćna mala Hrvatska” sumira izvedbu momčadi i “sliku koja predstavlja životnu, optimističnu, patriotsku ekipu i državu”.

Dodala je i da se nada da će drugo mjesto osvojeno na Svjetskom nogometnom prvenstvu dati zamah državi koja se nakon ekonomske krize suočava s masovnom emigracijom te se distancirala od rastućeg euroskepticizma i ksenofobije u Europi.

Rekla je da su radikalni desničari u Hrvatskoj “iznimka, a ne pravilo”, unatoč tome što je u parlamentu Branimir Glavaš, kojem se ponovo sudi za ratne zločine, te drugi poznati političari nacionalističke orijentacije koji gaje simpatije prema ustaštvu, uključujući neke koji su pripadnici HDZ-a, čiji je bila vodeći član do mandata predsjednice, prenosi Index.

You may also like

0 comments