Home Europska unija Grabar Kitarović odgovorila Vučiću

Grabar Kitarović odgovorila Vučiću

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Nakon govora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu, pljušte brojne reakcije./vc_column][vc_column width=”2/3″]čekuje se da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom o toj temi odgovarati na pitanja novinara, ali je za Dnevnik.hr poručila: ”Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće.”[/vc_column][/vc_row]

HSLS traži sastanak vladajuće koalicije u povodu istupa predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o tome da je Slobodan Milošević srpski velikan koji je imao dobre namjere te da Knin nikada nije bio hrvatski grad.

[quote_box name=””]

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen započeo je u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, tijekom kojeg će se sastati s državnim vrhom i sudjelovati na hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen započeo je u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, tijekom kojeg će se sastati s državnim vrhom i sudjelovati na hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu.

Posjet je započeo svečanim dočekom u Uredu predsjednice, nakon čega slijedi razgovor u četiri oka te bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Austrije. Iznimno sam zadovoljna što danas mogu ugostiti Alexandera, i što možemo nastaviti naše razgovore ne samo oko razvoja bilateralnih odnosa, nego i odnosa na jugoistoku Europe, kazala je predsjednica nakon sastanka s austrijskim kolegom.

Dodala je da je govora bilo i o gospodarskoj suradnji, ali i o zaštiti vanjskih granica Europske unije. Istaknula je i da Hrvatska čini sve da bi do kraja godine ostvarila ulazak u Schengenski prostor. “Nadam se da će tijek ići objektivno u smislu evaluacije ispunjavanja tehničkih kriterija i u smislu sagledavanja cjelokupnih strateških interesa Europske unije”, rekla je predsjednica.

“Dotaknuli smo se i demografije, emigracijskih trendova, budući da je Austrija jedna od zemalja koje su produžile ograničenja za hrvatske građane”, rekla je predsjednica.

“Mogu potvrditi da su odnosi između Hrvatske i Austrije ne samo dobri, nego izvrsni”, rekao je austrijski predsjednik Van der Bellen. Na pitanje o graničnom sporu sa Slovenijom, predsjednica je ponovila da Hrvatska ne prihvaća arbitražnu odluku, zbog kompromitiranosti postupka, ali da odnosi Hrvatske i Slovenije nisu narušeni.

[/quote_box]

Na tom sastanku predsjednik HSLS-a Darinko Kosor želi čuti jasne stavove Vlade Republike Hrvatske i koalicijskog partnera SDSS-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Kosovu je podsjetio na govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu uoči rata devedesetih godina. O Miloševiću je rekao da je to bio “najveći lider u povijesti Srbije”. Poručio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna te da je Slobodan Milošević bio “veliki lider, ali mu želje nisu bile realne”, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. “Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo. Slično je sa Sarajevom i Prištinom”, poručio je Vučić.

Related Posts