Home Hrvatska Grabar Kitarović: Lozančić je bio Milanovićev privatni špijun

Grabar Kitarović: Lozančić je bio Milanovićev privatni špijun

by Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu da je sloboda medija u Hrvatskoj na daleko boljoj razini nego se to nastoji pokazati, opovrgnula navode o fašizaciji hrvatske, te upozorila kako za promjenu percepcije Hrvatske u svijetu odgovornim drži i ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača.

“Da u Hrvatskoj incidenata ima – ima, ja to ne poričem. Ima ih u svakoj državi”, kazala je Grabar-Kitarović gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, na pitanje novinara kako komentira prozivanje Hrvatske u stranim medijima za fašizaciju društva.

“Mislim da doista veleposlanici u Hrvatskoj rade s najboljom namjerom. Ali isto tako držim da bismo trebali osnažiti svoj dijalog između sebe i onoga što propisuje Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. To je prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, a onda i druga odgovorna tijela državne vlasti i raspraviti o problemima, za koje drže da moguće postoje u Hrvatskoj. Držim da su pritom dijelom krivnja izolirani članci koji dolaze iz Hrvatske o navodnoj fašizaciji, a dijelom je krivnja na hrvatskoj diplomaciji i tu zamjeram strahovito svima koji su dosada radili. Sada evo i pozivam i prozivam i ministra Kovača da nakon 100 dana vlade, konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji. Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice, kad se s njima apsolutno slažu u nekakvim priopćenjima i nekakvim kritikama Hrvatske. To ne stoji”, rekla je predsjednica Republike.

“Ima li u Hrvatskoj izoliranih incidenata? Ima, doista ima, to ne poričem. Ima ih u svakoj državi. Mi se, međutim, s time možemo nositi sami”, rekla je i dodala kako je posebno razočarana što niti nakon godinu dana nije otkriven počinitelj koji je napravio “svastiku” na poljudskom stadionu. Istaknula je kako još uvijek od ministra unutarnjih poslova očekuje da se počinitelj pronađe.

Taj čin nije bilo jednostavno provesti u djelo, ocjenjuje Grabar-Kitarović, što je drži u uvjerenju “kako tu nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već je riječ o tome da je to netko napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika da u Hrvatskoj raste fašizam, nacizam i desničarke misli”.

“Jesmo duboko podijeljeno društvo, jača krajnja ljevica, jača krajnja desnica”, ocijenila je predsjednica i poručila kako će raditi na zajedništvu za koje se zauzima. “Neće me apsolutno ništa obeshrabriti, nikakvi zvižduci, nikakve kritike – jer ovdje nije u pitanju moj osobni rejting, ovdje je u pitanju rejting države, ovdje je u pitanju život naših građana, naših državljana, prije svega mladih ljudi koji su siti ideoloških podjela i koji iz Hrvatske odlaze ne samo zato što ne mogu naći posao nego zbog društvene klime koja je toliko podijeljena, toliko cinična, sarkastična, s nedostatkom optimizma. Sve to treba promijeniti,” rekla je.

“Svi oni koji u nedostatku bilo kakvog političkog programa, u nedostatku vizije razvoja Hrvatske, koriste ideologiju da bi podijelili ovo društvo trebaju dobro razmisliti o tome što rade, a mi ih trebamo izolirati i raditi na tome da u tom duhu zajedništva koji podrazumijeva zajedničke ciljeve – ne zajedničko razmišljanje,” rekla je i, osvrnuvši se na upućene joj zvižduke na tribini o slobodi medija u utortak, dodala da ne treba dopustiti “da nas obeshrabri pojedini zviždač koji se zapravo ne usuđuje meni ili nekom drugom pogledati u lice nego mi to radi iza leđa”.

Na upit da komentira to što je na tribini HND-a o slobodi medija održanoj u organizaciji američkog Veleposlanstva njezin govor bio prekinut zvižducima, Grabar-Kitarović je kazala kako smatra da je sloboda govora u Hrvatskoj na puno višoj razini nego što se to nastoji pokazati, a te zvižduke smatra akcijom šačice aktivista koji su zlorabili dobronamjernost organizatora.

Neću dopustiti da nam se u unutarnje stvari miješaju drugi

“Ono što mogu vrlo odgovorno reći o slobodi medija jest da je ona na puno višoj razini nego što se to nastoji prikazati. Poanta jučerašnjeg skupa koje je organiziralo Američko veleposlanstvo na Dan slobode medija nije bilo samo sloboda medija, već govoriti o odgovornosti jer sloboda podrazumijeva odgovornost, odgovornost je cijena slobode”, kazala je.

Upravo zbog toga joj je posebno žao što joj je bilo onemogućeno dovršiti svoj govor, jer “svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nitko nema pravo na svoje činjenice – činjenice su činjenice i to je bila poanta skupa koji je nažalost minirala skupina aktivista”, kazala je predsjednica, istaknuvši kako duboko vjeruje da “ti koju su zviždali nisu bili hrvatski novinari”.

“Ono što u tome svemu apsolutno neću dopustiti, a o čemu se govori u posljednje vrijeme – Hrvatska je država članica EU-a i NATO-a, mi nismo ni pod čijim monitoringom – dakle neću dopustiti da nam se u unutarnje stvari miješaju drugi jer mi smo bilo kakve probleme ili izazove spremni riješiti sami. Naravno, želimo biti odgovoran partner i suradnja u EU-u i NATO-u jest dobrodošla na moja vrata, a vjerujem i na vrata premijera Oreškovića i svih ministara – uvijek su otvorena svima koji žele raspravljati o slobodama medija ili bilo kojim drugim oblicima sloboda u Hrvatskoj”, kazala je.

Na pitanje hoće li se pridružiti komemoraciji na Bleiburgu, predsjednica je kazala kako će tamo i Jasenovac ići “privatno, osobno, pokloniti se žrtvama koje zaslužuju mir, dostojanstvo i pijetet. Ali u politiziranju, u podjelama hrvatskog naroda ne želim sudjelovati, pogotovo ne u politikantstvu”.

Komentirajući ostavku bivšeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića Grabar-Kitarović ju je ocijenila “dobrodošlom”. “Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što večeras mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati”, dodala je predsjednica.

Osvrnula se i na najavljene vladine reforme, istaknuvši kako je dobro što je paket reformi donesen, te kako se nada da će se “dosadašnje nesuglasice pretočiti u konstruktivan rad na provedbi tih reformi, koje ne smiju ostati samo prazna oznaka nego moraju dobiti svoj sadržaj”.

“To podrazumijeva i rezove. Međutim prestanimo govoriti da su to bolni rezovi za građane: to su rezovi koji moraju ukloniti bol. Prije svega teret reformi treba podnijeti vlada i državna uprava”, poručila je.

Related Posts