Grabar-Kitarović: Interes je Todorića stati pred hrvatsko pravosuđe

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak kako smatra da je u interesu Ivice Todorića stati pred hrvatski sud i odgovoriti na sva pitanja, a također je kazala kako vjeruje da će Agrokor nastaviti s urednim poslovanjem.
Na pitanje novinara o jučerašnjoj odluci suda u Londonu o izručenju Ivice Todorića, čime su odbačene njegove tvrdnje da je politički progonjen i da su mu ugrožena ljudska prava, Grabar-Kitarović je u emisiji Hrvatskoj radija “S predsjednicom izvan protokola” kazala da, iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, smatra da je odluka dobra jer pokazuje kako postoji povjerenje da nitko u Hrvatskoj neće biti žrtva nekog političkog procesa te da može očekivati fer suđenje.

“Osobno mislim da je u interesu gospodina Todorića da dođe u Hrvatsku i stane pred sud i objasni sve ono što je rekao, koliko je učinio za Hrvatsku i da pobije navode koje mu optužnica donosi”, izjavila je Grabar-Kitarović

Kazala je da ne želi prejudicirati ničiju odluku niti koga proglašavati a priori krivim i odgovornim, napomenuvši da, kada je riječ o sudskom postupku, uvijek moramo ići od pretpostavke nevinosti, to jest da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. “Vjerujem da će gospodin Todorić naići upravo na takav proces u Hrvatskoj”, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Upitana o Todorićevim najavama da će sve iznenaditi i sam se predati Hrvatskoj, te mijenja li to što u procesima oko Agrokora, Grabar-Kitarović je odgovorila da ne vjeruje da će to imati utjecaj, ponovivši da je za Todorića dobro da odgovori na sva pitanja te da je dobro da se riješe sva pitanja iz prošlosti, kao što su tijekovi novca itd.

Bez obzira koja uprava bila na čelu u budućnosti, predsjednica vjeruje da će Agrokor nastaviti s urednim poslovanjem, a kako ocjenjuje, samo se jačanjem tvrtke i njene dobiti može postići rješavanje pitanja dugova te isplate vjerovnika. “Meni kao predsjednici je najbitnije održanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva i naravno održanje svih radnih mjesta”, ističe.

Grabar-Kitarović kaže da vjeruje da Agrokor može imati bolju budućnost te poručuje da je sada potrebno snažnije upravljati i uzeti neke procese u ruke i prije svega voditi računa o dobrobiti same tvrtke, u smislu kako postići dobit koja će omogućiti naplatu vjerovnika, ali i zadržavanje te u konačnici i bolje plaće za sve Agrokorove radnike.

Franck je protiv Fabrisa Peruška

“Franck, kao jedan od najvećih vjerovnika u postupku izvanredne uprave, ovim putem želi informirati sve vjerovnike i ostale sudionike u postupku izvanredne uprave te cjelokupnu javnost kako još uvijek nije dobio odgovore izvanredne uprave na dva podneska Trgovačkom sudu u Zagrebu od 6. travnja 2018.

Smatramo nedopustivom i neprihvatljivom praksu da se naši zahtjevi za dostavom osnovnih informacija u okviru postupka izvanredne uprave ignoriraju te se na taj način krše prava društva Franck d.d. na informiranost. To je posebice značajno u okolnostima kada društvo ne može dobiti relevantne informacije niti od svog predstavnika u Privremenom vjerovničkom vijeću – budući da njegove članove obvezuje Ugovor o povjerljivosti i Pravilnik o priopćenju/korištenju informacija (koje su sami prihvatili), a Vjerovničko vijeće još uvijek nije formirano.

Nastavak netransparentnosti u postupku izvanredne uprave šteti daljnjem procesu

Želimo podsjetiti da smo našim podnescima tražili da Sud naloži izvanrednom povjereniku dostavu sve dokumentacije vezane uz namjeravano angažiranje novih savjetnika Privremenog vjerovničkog vijeća koji bi trebali biti angažirani na trošak stečajne mase (15. sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća od 19. ožujka 2018. i kasnije). Također smo zatražili da se izvanrednom povjereniku zabrani angažiranje i plaćanje novih savjetnika iz sredstava stečajne mase ta da imovinom Agrokora može raspolagati samo za podmirenje tekućih obaveza.

Nadalje, predložili smo da Sud naredi izvanrednom povjereniku objavu liste „starih“ tražbina svih vjerovnika koje su plaćene od otvaranja postupka uz objašnjenje kriterija za odabir plaćanja. Budući da je Odluka o angažiranju savjetnika dobila potporu većine članova Vijeća tek na 18. sjednici održanoj 13. travnja 2018., tražimo da izvanredna uprava bez odlaganja dostavi zapisnike s tih sjednica (održanih 19. i 27 ožujka, uključujući i sjednicu od 13. travnja) i druge materijale u spis predmeta te u najkraćem roku objavi financijske i druge uvjete angažmana tih savjetnika te informaciju jesu li prije u postupku ikoga savjetovali.

Naglašavamo da Franck nije imao pristup “povjerljivom“ nacrtu osnovnih elemenata nagodbe koji nosi datum 9. travnja 2018., a s kojim su bili upoznati određeni vjerovnici, od kojih je navodno nekolicina njih podržala nacrt kao neobavezujući, ali njima prihvatljiv okvir nagodbe.

Napominjemo kako su vjerovnici skupine A (razlučni vjerovnici) natpolovičnom većinom izabrali Franck da ih predstavlja u stalnom Vjerovničkom vijeću te im ovim putem zahvaljujemo na povjerenju.

Nije u interesu vjerovnika da Vjerovničko vijeće ima samo 5 skupina određenih od Izvanrednog povjerenika koje prilagođavaju Roll up zajmodavcima

Franck je 12. veljače 2018. uložio Žalbu na Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o razvrstavanju vjerovnika u skupine te posljedično, broju članova Vjerovničkog vijeća. Žalba još uvijek nije riješena. Franck i dalje smatra da ostale četiri skupine nisu formirane sukladno interesnim pozicijama pojedinih grupa vjerovnika te da bi Vjerovničko vijeće trebalo imati sedam ili devet članova kako bi što vjernije predstavljalo volju različitih, i u mnogočemu protivnih interesa vjerovnika.”

You may also like

0 comments