Grabar Kitarović i Erdogan razgovarali o gospodarskoj i energetskoj suradnji

Jačanje gospodarske suradnje te zajednička politika Hrvatske i Turske oko izbjegličke krize i u borbi protiv terorizma, uključujući na tom polju i BiH, ključni su budući zadaci Hrvatske i Turske, zaključili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin turski kolega Recep Tayyip Erdogan u utorak nakon sastanka na Pantovčaku.

Hrvatska podržava Tursku na putu u Europsku uniju, poručila je Grabar Kitarović u izjavi za medije nakon sastanka s Erdoganom iskazavši dobrodošlicu turskom predsjedniku i njegovom izaslanstvu te brojnim gospodarstvenicima pristiglima iz Turske: ‘Iznimno brojno gospodarsko izaslanstvo dokazuje interes Turske za ulaganja u Hrvatskoj što je bila i jedna od okosnica današnjeg razgovora’.

‘Naši bilateralni odnosi su odlični uz ogroman prostor za daljnju suradnju. Održat ćemo zajednički gospodarski forum i nastavit ćemo razgovore o turizmu, kulturi i energetici. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima koji su dobri, ali i o izvozu proizvoda i usluga u Tursku, suradnji na području energetike, posebno o plinovodima, a govorili smo i o suradnji na području energetike, transportu i prometnom povezivanju. Hrvatska podržava Tursku na putu prema EU, a surađujemo iznimno dobro i u sklopu NATO-a te podržavamo ulazak i drugih zemalja s jugoistoka Europe u EU i NATO koje to žele’, naglasila je hrvatska predsjednica, piše N1.

Hrvatska i Turska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Forum, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK), okupio je stotinjak najjačih turskih gospodarstvenika na čelu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Frohlich kazao je kako to vijeće radi već 21 godinu, a da su se za to vrijeme dogodile značajne promjene.

Naglasio je kako se međudržavna gospodarska razmjena od 2003. godine, kada je iznosila 150 milijuna, dosad više nego udvostručila. Iako su, kako je kazao, glavni gospodarski ugovori s turskim gospodarstvenicima potpisani, Frohlich se nada da ima mnogo prilika za nova podugovoravanja s prisutnim turskim gospodarstvenicima.

Osvrnuo se na povijesne odnose dvaju zemalja, poželjevši da i Turska uskoro završi pregovore oko pristupanja u Europsku uniju. Hrvatsku je predstavio kao most koji turskim gospodarstvenicima može pomoći u razvijanju poslova, dok turske tvrtke vidi i kao iznimno atraktivne za ovdašnje tržište.

Supredsjedatelj Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća Burak Baykan Hrvatsku je predstavio kao turistički izuzetno atraktivnu destinaciju, ali i kao potencijalno zanimljivog gospodarskog partnera i za prisutne turske tvrtke. Oba govornika istaknula su i neiskorišteni potencijal za još bolje poslovanje između dvije zemlje.

Voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istaknula je da je Turska 20 najznačajniji hrvatski gospodarski partner.

Navela je kako je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 milijuna eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvoda za 94 milijuna eura, a uvezla za 220 milijuna eura.

Iz Turske, navela je, najviše uvozimo monitore, tekstil i bijelu tehniku. I u nastavku foruma govorit će se o investicijskim potencijalima te poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj i Turskoj.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nastavlja u srijedu svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj. Sudjelovat će na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu i na svečanom obilježavanju 100. godišnjice institucionalnog islama u Hrvatskoj u HNK. Sastat će i sa predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem.

You may also like