Gotovo svaki peti nezaposleni u EU našao posao

Gotovo svaki peti nezaposleni u Europskoj uniji našao je posao u posljednja tri mjeseca prošle godine, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, čiji podaci ukazuju na ravnomjeran tempo zapošljavanja u odnosu na prethodno tromjesečje.

Posao je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 18 posto nezaposlenih na razini EU iz prethodnog tromjesečja odnosno njih 3,5 milijuna, utvrdili su u Eurostatu. Time je tempo zapošljavanja ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje, kada je posao uspjelo pronaći 17,9 posto nezaposlenih ili njih 3,7 milijuna.

Krajem prošle godine 64 posto nezaposlenih iz razdoblja od srpnja do rujna odnosno njih 12,5 milijuna ostalo je nezaposleno a 18,4 posto ili 3,6 milijuna prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva, utvrdio je EUROSTAT.

Izvješće se temelji na anketi radne snage EU i ne uključuje podatke za Njemačku i Belgiju kojima europski statistički ured nije raspolagao.

Među 26 zemalja članica čijim je podacima za četvrto tromjesečje 2015. EUROSTAT raspolagao, Danska je ponovo prednjačila najsnažnijim tempom zapošljavanja. Tako je svaki treći nezaposleni u toj zemlji – ili čak 32,8 posto njih – našao posao u posljednja tri mjeseca prošle godine. Slijedi Švedska gdje je posao našlo 29,2 posto nezaposlenih, te Austrija s odgovarajućim udjelom od 27,4 posto.

Podatak o broju nezaposlenih u Hrvatskoj koji su pronašli posao u četvrtom tromjesečju 2015. nije objavljen zbog premalog uzorka. Nezaposleno je u četvrtom tromjesečju ostalo njih 85,8 posto a podatak o onima koji su prešli u status ekonomski neaktivnih također nije objavljen zbog premalog uzroka.

Viši je udio nezaposlenih koji su zadržali taj status u četvrtom tromjesečju 2015. od Hrvatske zabilježila samo Grčka, od 94,8 posto. Samo četiri posto nezaposlenih u Grčkoj našlo je posao a u status ekonomski neaktivnog stanovništva prešlo je njih 1,2 posto.

You may also like