Gotovo 135 posto rasta Prvog plinarskog društva

U Prvom plinarskom društvu posljednjih godina intenzivno su se pripremali za trading na europskim burzama i za iskorak na nova tržišta, a ove su godine stigli prvi rezultati.
Na adresu vukovarskog Prvog plinarskog društva (PPD) ovih dana stižu brojne čestitke za izvrsne poslovne rezultate u 2017. godini. Tvrtka je, naime, ostvarila 135%-tni rast prihoda u odnosu na godinu ranije.

Čak 7,7 milijardi kuna prihoda odličan je primjer da se unatoč izrazito antipoduzetničkoj klimi i u Hrvatskoj može voditi uspješan biznis, ako se ulože trud i znanje. Od tvrtke koja je prije pet godina, nakon liberalizacije tržišta plina za industriju, imala 290 milijuna kuna prihoda, PPD je narastao do 7,7 mlrd kn prihoda i 253,5 milijuna kuna dobiti u 2017. godini. Unatoč poznatoj hrvatskoj skepsi koja ih je pratila posljednjih godina, u PPD-u su uporno radili nastojeći maksimalno iskoristiti prednosti zajedničkog europskog energetskog tržišta koje se otvorilo ulaskom u Europsku uniju. Rezultat trgovine na tom zajedničkom europskom tržištu stigao je u 2017. godini.

No, njihova priča nije počela ni prije 5 ni prije 6 godina i takve konstrukcije osobito smetaju njihovim zaposlenicima od kojih neki u PPD-u rade 15 i više godina. Dok su prije 6 godina imali 30-tak zaposlenih, danas u njihovoj grupaciji plaću zarađuje 300 ljudi, a taj se broj gotovo neprestano povećava. PPD, naime, posluje od 2001. godine kada je u Vukovaru osnovan suradnjom domaćih i stranih investitora. Njegovi počeci vezani su uz dobivanje koncesije za distribuciju plina u gradu Vukovaru i devet općina Vukovarsko-srijemske županije. 100%-tni je vlasnik te najkvalitetnije distribucijske mreže u zemlji koja je u cijelosti izgrađena privatnim investicijama. PPD njome upravlja, održava ju i razvija i besplatno je na nju priključio 10 500 potrošača.

Kapital im je već tada bio preko 100 milijuna kuna, dok su godišnje prihodovali 50-ak milijuna kuna. Zadnjih 10 godina imaju više od 13 000 stalnih kupaca. Čekajući godinama najavljivanu liberalizaciju tržišta plina, strani su investitori 2010. godine izgubili strpljenje i odustali te je otada vlasnik PPD-a hrvatska tvrtka Energia naturalis. Uslijedilo je restrukturiranje nakon kojega se PPD počinje intenzivno pripremati za otvaranje tržišta prirodnog plina, učeći od svojih mađarskih i njemačkih partnera i bivših vlasnika s kojima su odlučili nastaviti graditi što bolje odnose. Otvaranje tržišta se, kao jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju, napokon dogodilo 2012. godine. PPD ga je dočekao spremniji od drugih na hrvatskom tržištu i otada počinje značajniji rast njihovih prihoda.

Drugi značajan trenutak za plinski business događa se upravo sada.”Posljednjih smo se godina intenzivno pripremali za trading na europskim burzama i za iskorak na nova tržišta, o čemu smo često javno govorili. U 2017. stigli su prvi značajniji rezultati toga intenzivnog višegodišnjeg rada i značajnog porasta aktivnosti na europskim plinskim burzama i tržištima. Ovaj je uspjeh, među ostalim, i rezultat procesa integracije europskog energetskog tržišta. Imamo tvrtke u šest zemalja (Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Srbija, BiH i Švicarska) preko kojih poslujemo u cijeloj Europi.

Svjesni smo, naime, konstantnih promjena u energetskom sektoru i da bismo osigurali dugoročnu opstojnost, moramo imati alate kojima ćemo ju ostvariti. Prisutnost u državama okruženja važna nam je za optimizaciju portfelja, kontakte te uvezivanje s drugim sudionicima na europskom tržištu, posebno kada govorimo o burzama. S druge strane, naš posao iziskuje iznimno velika financijska sredstva, financijske instrumente i proizvode. Na domaćem tržištu zbog limita banaka nije ih moguće realizirati, dok je u inozemstvu to apsolutno moguće”, ističu u PPD-u i ENNA grupi, krovnom društvu koje objedinjuje veleprodaju i distribucija plina, kao i druge poslovne poduhvate, poput investicija u Luku Ploče i željezničkog cargo prijevoznika.

Suradnjom sa snažnim međunarodnim partnerima PPD hrvatskom tržištu jamči sigurnost i pouzdanost isporuke plina i u situacijama kada ga zbog ekstremnih vremenskih uvjeta većina opskrbljivača ne može osigurati dovoljno. Također, PPD ima osigurane skladišne kapacitete za plin i u Hrvatskoj i u inozemstvu kojima jamči isporuku potrebnih količina plina u svakom trenutku.

Energia naturalis (ENNA) vrši upravljačku ulogu 20-tak društava unutar grupacije u sektorima energetike, logistike i infrastrukture. Menadžment PPD-a i ENNA-e smatra da se radi o srodnim granama koje je potrebno dugoročno čvršće povezati, a to im uspješan biznis veleprodaje plina i omogućuje. Iako su trenutačno njihovi rezultati izvrsni, pripremaju se i na nepredvidive situacije te neprestano ulažu u izgradnju korporativnih kapaciteta, kako bi uspješnije upravljali vlastitim brojnim poslovnim interesima.

Već sada su digitalizirali gotovo 60% svih poslovnih procesa u grupi. U PPD-u i ENNA grupi vole reći da im je jako važna kvaliteta odnosa s partnerima i da im je silno važno da njihovi partneri znaju da ih oni poštuju i da se na njih mogu osloniti bez ikakve sumnje. Vole istaknuti i svoje slavonsko porijeklo te u posao žele unijeti one vrijednosti koje su uvijek obilježavale Slavonce, a danas obitavaju u sferama skepse i sumnje – vrijedan rad, neprestano učenje i poštene međusobne odnose, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments