Gospodarstvo u sjeni migrantske krize, terorizma i sirijskog rata

Čelnici vodećih gospodarskih zemalja svijeta (G20) raspravljat će u nedjelju i ponedjeljak u Turskoj o tome kako potaknuti globalni rast, ali će naglasak biti i na za takav skup neuobičajenim, ali vrlo aktualnim temama – ratu u Siriji i izbjegličkoj krizi.

Godišnji skup u Turskoj, koja trenutačno predsjeda skupinom najvitalnijih gospodarstava svijeta održava se u nedjelju i ponedjeljak u ljetovalištu Antalyji u jeku izbjegličkog vala koji je zapljusnuo Europu i napora bliskoistočnih zemalja i svjetskih sila da zaustave rat u Siriji i terorističku prijetnju takozvane Islamske države. Upravo zbog toga je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan migracije, sirijsku krizu i terorizam stavio na dnevni red neformalne večere u nedjelju.  “Bit će to teški razgovori”, rekao je za agenciju dpa izvor iz Europske unije koja općenito, nekoliko dana nakon sastanka s čelnicima Afričke unije o migrantskoj i izbjegličkoj krizi, ne očekuje velike pomake.

Bruxelles očekuje da G20 obeća više novca državama koje primaju izbjeglice te humanitarnim agencijama koje pomažu u zbrinjavanju, kao i dogovor o izravnom prebacivanju državljana koji imaju pravo na azil.  Turska pak, koja je sama privremeno udomila dva milijuna izbjeglica, želi financijsku pomoć i brže pregovore o pristupanju Europskoj uniji. O tim i drugim pitanjima Erdogan treba razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckeorm.

Izvori iz EU ne očekuju niti da će summit donijeti prekretnicu u ratu u Siriji jer se interesi strana razilaze. Turska vojska sudjeluje u zračnim udarima pod vodstvom Washingtona na teroriste Islamske države, ali se Ankara i SAD razilaze na kurdskom pitanju. Za Sjedinjene Države Kurdi su važan saveznik u ratu protiv IS-a, a za Tursku su prijetnja jer su povezani s Kurdistanskom radničkom strankom koja želi neovisnost od Turske.  Rusija se prije dva mjeseca uključila u zračne napade na IS, no Zapad i njegovi regionalni saveznici sumnjiče je da zapravo pomaže ostanku na vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, protiv kojega je krenula pobuna prije četiri godine i prerasla u rat. Za razliku od prošlogodišnjeg sastanka na kojem je Rusija bila izolirana zbog pomaganja separatista u Ukrajini, obnovljeni diplomatski napori za okončanjem rata u Siriji vratili su ruskog predsjednika Vladimira Putina u središte igre.

Svjetska financijska kriza potaknuta propašću američke ulagačke banke Lehman Brothers gurnula je G20 u prvi plan kao najvažniji forum za odlučivanje o međunarodnom gospodarstvu i financijama. Taj forum čine 19 ekonomski najpotentnijih zemalja svijeta i Europska unija.  Osnivački summit bio je održan 1999. u Berlinu na sastanku ministara G7 (sedam najrazvijenijih država svijeta), ali prvi summit G20 održan je 2008. u Washingtonu s ciljem da spriječi propast svjetskoga gospodarstva nakon stečaja banke Lehman Brothers.  Uz predstavnike drugih međunarodnih organizacija na skupovima G20 sudjeluju Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond i Ujedinjeni narodi. Članice G20 čine zajedno dvije trećine svjetskog stanovništva, najmanje 80 posto svjetskog BDP-a i tri četvrtine međunarodne trgovine. Osim gospodarskim pitanjima razmatrat će i aktualne geopolitičke probleme.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je zemlje sudionice uoči summita da više surađuju i upozorio u članku objavljenom u listu Financial Times da su Sjedinjene Države spremne povećati broj radnih mjesta i rast, ali one ne mogu biti jedini motor globalnog rasta.  “I druge zemlje moraju pojačati napor”, napisao je i dodao “Ako se svijet previše pouzda u američkog potrošača, kocka se s održivošću globalnog oporavka”. Obama se žali da globalni oporavak teče presporo, što je bilo rečeno i na lanjskom summitu, no sada je to još dramatičnije i zato će njegova poruka na summitu biti jasna: “Moramo u akciju da pojačamo rast na način koji će koristiti svim narodima”.

G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Meksiko, Njemačka, Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Države, Turska, Velika Britanija te Europska unija.

You may also like

0 comments