Gospodarstvo u čvrstom zagrljaju države

OECD-ova metodologija regulacije tržišta proizvoda (engl. Product Market Regulation, PMR) omogućuje procjenu raširenosti državnih poduzeća u gospodarstvu. Promatra se 31 sektor. Ako u sektoru posluje državno poduzeće, sektor se broji. Ako državna poduzeća posluju u svim sektorima kao u Kini (desno na slici), indikator poprima vrijednost 6 (=6x(31/31)). Ako poduzeća u državnom vlasništvu posluju u samo 6 sektora, kao u Ujedinjenom Kraljevstvu (lijevo na slici), vrijednost indikatora je oko 1,2 (=6x(6/31)). U istraživanje je 2013./2014. uključena i Hrvatska. Slika pokazuje da pripadamo skupini s najraširenijim državnim tvrtkama zajedno s Kinom, Poljskom, Rusijom, Indijom, Rumunjskom i Turskom.

Raširenost državnih poduzeća u 31 sektoru nacionalnog gospodarstva

Izvor: OECD PMR

Osim problema s razvojem demokracije u razmjerno recentno povijesno vrijeme, zemljama na desnom kraju slike zajednička je i veličina. Rumunjska je najmanja s malo manje od 20 milijuna. Poljska ima oko 40, Turska oko 80 milijuna stanovnika, i tako dalje. Hrvatska je potpuno zalutala na slici prema kriteriju veličine. I to je indikator da nešto nije u redu.

Tablica na kraju pokazuje još jednu zanimljivost. Među pet najvećih hrvatskih tvrtki (prema nekonsolidiranim izvještajima za 2014., a otad se odnosi nisu bitno mijenjali), dvije su državne (obje iz sastava HEP Grupe), jedna (INA) je u mješovitom javno-privatnom vlasništvu, a dvije su privatne (Konzum i HT), ali su nastale privatizacijom. Među deset najvećih šest je privatnih, a 4 su državne ili javno-privatne. Među pedeset najvećih 32 su privatne, a 18 je ostalih. No, podatak za TOP50 malo skriva stvarne razmjere uloge države. Klasifikacija u tablici sastavljena je prema ukupnom prihodu. Važnost državnih tvrtki prema broju zaposlenih mnogo je veća. Neke tvrtke koje nemaju razmjerno velike prihode, poput Pošte ili HŽ Infrastrukture, imaju vrlo velik broj zaposlenih. Unatoč pričama, hrvatsko gospodarstvo je u čvrstom zagrljaju države

You may also like