Gospodarstvo eurozone usporilo

Analiza Markita

Gospodarstvo eurozone usporilo je u rujnu budući da je potražnju prigušilo kontinuirano širenje covida 19, dok ponudu ograničavaju problemi u lancima nabave, pokazalo je u četvrtak izvješće londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu za 2,9 bodova u odnosu na kolovoz, na 56,1 bod, što je njegova najniža vrijednost u pet mjeseci.

Aktivnosti su u rujnu porasle zamjetno slabijim tempom, odražavajući posustajanje potražnje, probleme u nabavnim lancima i zabrinutost zbog tvrdokornog širenja covida 19, istaknula je londonska tvrtka.

Iako je porasla najslabije u pet mjeseci, potražnja je ponovo nadmašila ponudu pa su troškovi tvrtki porasli najsnažnije u 21 godinu, a rast cijena sve se više osjeća i u uslužnom sektoru.

“Rujanski PMI naglašava neželjenu kombinaciju naglog usporavanja gospodarskog rasta i naglog rasta cijena”, rekao je glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

Slabiji rast industrijske proizvodnje povezan je u prvom redu s ograničenjima u nabavnim lancima koji su negativno utjecali i na neke kompanije u uslužnom sektoru, primjećuju u Markitu.

Kompanije tako i dalje teško drže korak s potražnjom, što se očitovalo u produljenim razdobljima isporuke, dodaju.

Slabljenje potražnje navelo je tvrtke da zakoče zapošljavanje, a zbog problema u nabavi ne mogu realizirati ni stare narudžbe.

Poslovni čelnici pribojavaju se da će delta varijanta covida 19 utjecati na potražnju i na lance opskrbe i u predstojećem razdoblju.

“Opći je tempo rasta zasada još uvijek solidan, ali sve se više čini da će dodatno oslabiti u idućim mjesecima ako kriza cijena i opskrbe ne popusti, pogotovo u uvjetima eventualnog rastas broja slučajeva zaraze na početku jeseni”, zaključuje glavni ekonomist Markita.

You may also like

0 comments