Gospodarstvo eurozone u listopadu poraslo najsnažnije u ovoj godini

Gospodarstvo eurozone poraslo je u listopadu najsnažnijim tempom u ovoj godini, poduprto snažnom akumulacijom narudžbi u proizvodnom sektoru, koja signalizira da potražnja za mnogim dobrima nadmašuje ponudu, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone poskočio je u listopadu na 53,7 bodova, što je njegova najviša razina u ovoj godini, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

U rujnu PMI je iznosio 52,6 bodova.

“Gospodarstvo eurozone ponovo je pokazalo znakove života na početku četvrtog tromjesečja, zabilježivši najsnažniji rast u ovoj godini i naznake daljnjeg jačanja aktivnosti”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

“Knjige narudžbi akumulirale su najviše poslova u pet godina, a sve pokazuje da bi i rast poslovnih aktivnosti i zapošljavanje mogli dodatno ubrzati kako se bližimo kraju godine”, dodaje Williamson.

Kašnjenja u lancu nabave u proizvodnom sektoru navode na zaključak da potražnja za mnogim dobrima nadmašuje ponudu, nakon čega obično slijedi jačanje cijena, tumači glavni ekonomist Markita.

Akumulacija narudžbi i intenzivnije zapošljavanje dobar su znak i signaliziraju da će gospodarstvo nastaviti jačati i u idućim mjesecima, navodi se u mjesečnom istraživanju londonske tvrtke.

Među vodećim je gospodarstvima uzlet predvodila Njemačka dok je u Francuskoj tempo rasta oslabio. U ostatku regije aktivnosti su ponovo ubrzale, iako najslabijim tempom u dvije godine, primjećuju u Markitu.

Očekuju također da će izgledi za snažan rast u četvrtom tromjesečju, uz pojačane cjenovne pritiske, potaknuti špekulacije o mogućem smanjenju programa kupnje imovine koji Europska središnja banka (ECB) provodi kako bi potaknula inflaciju i gospodarski rast u zoni primjene zajedničke europske valute.

(Agencije)

You may also like