Gospodarstvo eurozone poraslo u listopadu najsnažnije od početka godine – Markit

Gospodarstvo eurozone poraslo je u listopadu najsnažnijim tempom od početka godine, poduprto pojačanim priljevom novih narudžbi, pokazalo je u petak istraživanje londonskog Markita, iako je rast bio nešto slabiji no što su prvotno procjenjivali.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u listopadu na 53,3 boda, s 52,6 bodova koliko je iznosio u rujnu, utvrdila londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Početno je vrijednost indeksa u listopadu procijenjena na 53,7 bodova.

“Slabiji rast u listopadu no što je dosada bilo naznačeno potpiruje sumnju da eurozona možda ne izlazi uistinu iz faze slabašnog rasta koja se protegnula na cijelu ovu godinu”, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Listopadski PMI signalizira rast BDP-a od samo 0,3 posto, navodeći na zaključak da bi tempo rasta u četvrtom tromjesečju mogao ostati nepromijenjen u odnosu na drugo i treće tromjesečje unatoč dodatnim naporima Europske središnje banke (ECB) da stimulira gospodarstvo”, dodaje Williamson.

Aktivnosti su u listopadu porasle najsnažnije od siječnja, poduprte snažnijim priljevom novih poslova, gomilanjem poslova u knjigama narudžbi i pojačanim zapošljavanjem, ističu u Markitu, napominjući da je snažniji rast zabilježen i u proizvodnom i u uslužnom sektoru.

Među vodećim je gospodarstvima uzlet predvodila Njemačka a rast su bilježile i Francuska, Italija, Španjolska i Irska, iako različitim tempom.

“Rezultati se razlikuju u regiji zajedničke europske valute. Tako su aktivnosti u Njemačkoj oživjele a zemlja je ponovo preuzela titulu velikog pokretača rasta”, konstatira Williamson. “Italija pak zabrinjava jer je aktivnosti gotovo stagniraju zbog sve izraženije političke neizvjesnosti.”

Kao izvor zabrinutosti zbog usporavanja u Markitu izdvajaju i Irsku, s obzirom na pojačanu zabrinutost za moguće posljedice izlaska Britanije iz Europske unije.

(Hina)

You may also like