Gospodarstvo europodručja palo gotovo 7 posto

Analiza ZEW instituta

Pokazatelj očekivanja za njemačko gospodarstvo (odnosi se na sljedećih šest mjeseci) porastao je za 9,4 boda u odnosu na siječanj, na 71,2 boda, zabilježeno je u mjesečnom izvješću ZEW instituta.

Utorak je započeo objavama ZEW pokazatelja u Njemačkoj i europodručju za veljaču. Pokazatelj očekivanja za njemačko gospodarstvo (odnosi se na sljedećih šest mjeseci) porastao je za 9,4 boda u odnosu na siječanj, na 71,2 boda, zabilježeno je u mjesečnom izvješću ZEW instituta.

S druge strane, podaci europodručja zabilježili su porast od 11 bodova, popevši se s 58,3 na 69,9 bodova te snažno nadmašivši očekivanja od 57 bodova. Gospodarska kontrakcija europodručja tijekom posljednja tri mjeseca 2020. zabilježila je kretanja blago iznad očekivanja, objavljeno je u utorak. Bruto domaći proizvod u europodručju pao je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,6% u odnosu na treće, blago iznad 0,7-postotne prve procjene.

Na godišnjoj razini gospodarstvo se u četvrtom tromjesečju smanjilo za 5,0%, objavio je Eurostat. Prema tržišnom konsenzusu, očekivao se godišnji pad od 5,1%. U 2020. godini gospodarstvo europodručja zabilježilo je pad od 6,8%. Eurostat navodi da je broj zaposlenih u četvrtom tromjesečju porastao za 0,3% u odnosu na tromjesečje ranije, nakon 1,0-postotnog povećanja u trećem tromjesečju. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, zaposlenost se smanjila za 2,0 % u europodručju.

Njemačka industrija treba detaljan plan i praktične kriterije za sigurno otvaranje gospodarstva nakon višemjesečne blokade, poručila je udruga BDI vladi u Berlinu, pozivajući na europsku koordinaciju u ograničenjima na granicama.

You may also like

0 comments