Gospodarstvo BIH ove će godine pasti više od pet posto

Prognoza MMF-a
Gospodarstvo Bosne i Hercegovine ove bi godine zbog pandemije izazvane koronavirusom moglo pasti više od pet posto, no Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći u oporavku, najavo je u ponedjeljak dužnosnik te novčarske organizacije Andrew Jewell.

Prema podacima koje je početkom listopada objavio Zavod za statistiku BiH, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine bio je 9,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2019. Istodobno je u drugom kvartalu BDP BiH pao za 10,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Jewell, koji je na čelu ureda MMF-a za BiH, rekao je u intervjuu za banjolučke “Nezavisne novine” da je sada stanje u BiH ipak bolje nego proljetos jer se gospodarstvo djelomice oporavilo od prvotnih udara. “Sada je stanje bolje nego što je bilo u proljeće. Trenutačno smo u procesu revidiranja naše procjene rasta. Proljetos smo iznijeli procjenu da će ekonomija pasti za pet posto. Uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, mislim još tijekom ovog mjeseca.

Procjene će pokazati blagu korekciju prema dolje, dakle, veći pad od pet posto”, kazao je Jewell. Potvrdio je da su predstavnici vlasti BiH iskazali zanimanje za novi ugovor o stand-by aranžmanu s MMF-om jer im je nužna financijska potpora za prevladavanje sadašnje krize, ali i za provedbu reformskih i razvojnih ciljeva. “Koliko sam ja shvatio, oni ne mogu provesti svoj makroekonomski program ako ne bude bio zaključen aranžman s MMF-om”, kazao je Jewell. Najavio je da će se o tome pregovarati tek nakon lokalnih izbora u BiH koji su zakazani za 15. studenog, a bude li sve teklo po planu novi bi sporazum mogao biti zaključen u siječnju 2021.

“Fokus programa bit će odgovor na pandemiju”, kazao je Jewell i objasnio da će novi aranžman MMF-a i BiH ipak biti sklopljen za razdoblje od tri godine pa će se odnositi i na potporu strukturalnim reformama.

BiH je posljednji stand-by aranžman s MMF-om sklopio 2016. godine, upravo radi lakše provedbe reforma. Ugovor je bio vrijedan nešto više od 500 milijuna eura no isplaćena je tek trećina planiranih sredstava jer je MMF procijenio da se reforme ne provode na dogovoreni način pa je sporazum otkazan 2018. godine.

U svibnju ove godine MMF je jednokratno intervenirao osiguravši BiH 330 milijuna eura hitne pomoći za suočavanje s pandemijom, što je državna vlast uglavnom iskoristila za krpanje proračunskih rupa.

Novi stand-by aranžman prema projekcijama vlasti u BiH trebao bi biti vrijedan otprilike kao onaj od prije četiri godine. Nezavisne novine objavile su i da su u devet mjeseci 2020. prihodi od tzv. indirektnih poreza pali za 10,27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na iznos od 5,32 milijarde maraka, ili 20,5 milijardi kuna.“Pad prihoda je znatan, no situacija se stabilizira, jer prihodi su najviše pali u travnju, čak 31,93%”, kaže direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula, prenosi Večernji list. U devet mjeseci ukupan izvoz je, ističe Džakula, bio 7.809.942.071 KM i manji je za 12,81%, kao i da je došlo do pada uvoza za 15,81%., što govori da se sve zemlje suočavaju s istim problemima.

You may also like