Home Ekonomija Gospodarski potencijal konoplje unaprijedit će hrvatsko gospodaratvo

Gospodarski potencijal konoplje unaprijedit će hrvatsko gospodaratvo

by Agencije

ORaH je u srijedu predstavio plan korištenja gospodarskih potencijala konoplje, tj. plan medicinskog i industrijskog razvoja uzgoja konoplje s ciljem ostvarenja ekonomskog rasta i razvoja Hrvatske Predsjednica ORaH-a Mirela Holy kazala je kako se ta stranka, koja je od samog početka bila za potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje, zalaže da se poslije 80 godina progona ta biljka iz ilegale – “vrati kući”.

“Nastojat ćemo da se do 2025. poveća površina uzgoja konoplje sa sadašnjih 1700 hektara na prijeratnih 15.000, te ponovno pozicionirati RH kao državu predvodnicu na europskom tržištu”, rekla je Holy na konferenciji za medije. Predloženi okvir zdravstvenog sustava omogućit će samo djelomično korištenje mogućnosti koje medicinska konoplja pruža, te ORaH smatra da konoplju za upotrebu u medicini treba i može financirati HZZO.

Cilj ORaH-ovog programa je ostvariti ekonomski rast baziran na gospodarskom korištenju – uzgoju i preradi konoplje, što bi moglo pokrenuti nagli gospodarski rast poljoprivrede, prehrambene industrije, kozmetičke, tekstilne, papirne, kemijske, građevinske, farmaceutske i energetike. Država bi od poreza na dobit mogla 50 posto ulagati u industriju prerade, 20 u istraživanja svih aspekata konoplje, 20 za školstvo i sl., te 10 posto za prevenciju svih ovisnosti. “Rast u turizmu bio bi neizbježan, a sezona bi se produžila na 12 mjeseci. Primjerice Amsterdam je u 2012. od turizma zaradio 4,5 milijarde dolara, a od prodaje marihuane i hašiša 2,5 milijarde”, stajalište je ORaH-a.

ORaH-ova stručnjakinja za konoplju Marina Zubak istaknula je važnost informiranja i educiranja javnosti o svim aspektima konoplje, važnost liberalizacije i legalizacije te regulacije uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Hrvatska se na svjetskom tržištu, po njenom mišljenju, mora pozicionirati u organskoj proizvodnji konoplje i njenih proizvoda, čime bi stvorila brend postavljanjem standarda kontrole kvalitete proizvoda od konoplje.

ORaH predlaže regulaciju zakona kojim bi punoljetna osoba mogla uzgajati 10 biljaka u cvjetanju, baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Zalaže se i za osnivanje regulatornog tijela “Agencije za konoplju” s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata te uređivanja svih aspekata uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje, a koja bi za svoj rad bila odgovarna Vladi, Saboru i javnosti.

ORaH je konferenciji za novinstvo u Rijeci u srijedu iznio niz mjera za zaustavljanje iseljavanja mladih ljudi te depopulaciju, uz tvrdnju da je ključna obveza države stvoriti takvu zakonsku klimu koja će omogućiti ljudima da s minimalnom plaćom podmiruju troškove potrošačke košarice. Članica predsjedništva ORaH-a Ana Bobinac istaknula je da se to može postići poreznim rasterećenjem rada, smanjenjem poreza na dohodak, potom oporezivanjem imovine i kapitala te izjednačavanjem minimalne plaće s potrošačkom košaricom na razini od 3500 kuna.

Član predsjedništva te stranke Alen Protić rekao je da bi se mladim ljudima omogućilo jednostavnije rješavanje stambenoga pitanja tako da se mladim bračnim ili izvanbračnim parovima omogući kredit za prvu nekretninu s kamatom do dva posto. Država i banke trebali bi subvencionirati nižu kamatu, a država bi taj rashod nadoknadila uvođenjem poreza na neiskorištenu zemlju, dodao je.

Protić smatra da bi naknada za porodiljni dopust trebala biti u razini prosjeka plaće u svih 12 mjeseci, a zakonom ili pravilnikom bi se morala regulirati ista visina naknade za svako rođeno dijete u cijeloj zemlji od 5000 kuna. Stajalište ORaH-a je da bi se uvjeti za mlade parove s djecom poboljšali kad bi se olakšali upisi u vrtiće i jaslice, povećali njihovi kapaciteti, te kad bi se dijela poreza oslobodile tvrtke i ustanove koje žele donirati robe ili usluge jaslicima, vrtićima i školama te javnim medicinskim ustanovama.

Related Posts